CHP’nin 11 büyükşehirde yaptırdığı anket açıklandı

CHP’nin 11 büyükşehirde yaptırdığı anket açıklandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 11 büyükşehirde yaptırılan anketin bir kısmı kamuoyu ile paylaşıldı. Anket sonuçlarına göre AK Parti’den MHP’ye oy akışı devam ediyor.

CHP’nin 11 büyükşehir belediyesinde halkın memnuniyet oranını ölçtüğü anketin bir kısmı kamuoyu ile paylaşıldı.

Tüm CHP’li belediye başkanlarının 31 Mart seçimlerine göre oylarını artırdığını gösteren ankette genel seçimle ilgili tutum da ölçüldü.

 

İYİ PARTİ VE HDP OYLARI CHP'YE

Edinilen bilgiye göre, 11 büyükşehirde CHP’ye her partiden oy geliyor. Hem Cumhur İttifakı partilerinden hem İYİ Parti’den hem de HDP’den oy geçişleri var.

Ankete göre AK Partili ve MHP’li seçmenin yüzde 7’si, “Bu Pazar seçim olsa oyum CHP’ye” diyor. Araştırma daha önce sandığa gitmeyen CHP’li seçmenin de sandığa döndüğünü gösteriyor.

Verilerin analizinde bu durum, “CHP’ye karşı olan psikolojik bariyerin aşılmaya başlandığı” şeklinde yorumlanıyor. Her iki uçtaki tutucu kanatların dışında önceki seçimlere göre daha geniş bir kesimle etkileşimin mümkün olduğuna dikkat çekiliyor.

Seçmenin psikolojik bariyeri aşmasını kolaylaştıran ve hızlandıran bir diğer faktör ise ortaya çıkan/çıkacak olan yeni partiler. Yeni partilerin AK Parti’yi zayıflatması ve bölünme riskinin seçmen tavrını etkilediği yorumu yapılıyor. İncelenen 11 büyükşehirdeki duruma bakıldığında Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçtirme kabiliyeti azaldı ama henüz sona ermiş değil. Seçmenin yüzde 55’ini oluşturan diğer 71 ildeki değişimin de önem taşıdığı özellikle yeni partilerin buralarda yaratabileceği rüzgârın Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı seçme kabiliyetini bitirebileceği yorumu yapılıyor.

anket-001.JPG

 

AK PARTİ'DEN MHP'YE OY KAYMA DEVAM EDİYOR

CHP’li bir yönetici, “Diğer partilerin seçmeninin ikinci partisine dönüşüyoruz. AKP’den MHP’den CHP’ye oy geçişleri var. Görünen o ki, AKP’den MHP’ye giden oylar MHP’de sadece mola verdi, kayma devam ediyor” dedi.

Tabii bu tabloda henüz yeni partilerin seçmen nezdinde nasıl bir karşılık bulacağının yanıtı yok. O nedenle şubat ayı sonu, mart ayı başında yapılacak anketlerin yeni döneme dair daha sağlıklı veriler sunabileceği belirtiliyor. 2020 yılı Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partiler için kongre yılı. İlk kongre de HDP’nin olacak. 23 Şubat 2020 Pazar günü Arena Spor Salonu’nda yapılması planlanan HDP’nin 4. Olağan Kongresi için hazırlıklar başladı. Eş genel başkanlık seçimi yapılacak kongrede ayrıca 100 asil 50 yedek üyeden oluşan Parti Meclisi’nin (PM) yeni üyeleri belirlenecek. Parti Meclisi’nin önemli ölçüde değişmesi beklenen kongrede eş başkan adaylarının kimler olacağı ise henüz netleşmedi. HDP tüzüğüne göre eş başkanlar 2 dönem görev yapabiliyor. Bu çerçevede Şubat 2018’deki kongrede ilk kez seçilen HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin bir dönem daha devam edebileceği konuşuluyor. Ancak Buldan’ın kararını henüz vermediği de gelen bilgiler arasında.

 

GELECEK PARTİSİ HAFTADA 3-4 İL BAŞKANI ATAYACAK

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi örgütlenme çalışmalarına hız verdi. 12 Aralık’ta kurulan partinin İstanbul, Ankara ve Konya il başkanlıklarına geçtiğimiz hafta atamalar yapıldı. Parti yetkililerinden edinilen bilgiye göre her hafta 4-5 il başkanlığı ataması yapılacak. Nisan ayı sonunda 45’e yakın il ataması tamamlanmış, yasaların zorunlu kıldığı teşkilatlanma sağlanmış olacak. Haziran, en geç temmuz ayında ilk büyük kongresini yapmayı planlayan Gelecek Partililer 2020 yılında seçim beklemiyor. Erken seçim için 2021 yılı bahar ya da sonbahar mevsimine işaret eden partililer, bu süreçte örgütlenme ve partiyi kurumsallaştırma çalışmalarının da rahatlıkla tamamlanacağı görüşünde.

 

BABACAN OCAK AYINDA PARTİYİ KURACAK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 9 Ocak 2020’de “Faaliyette olan siyasi partiler” listesini güncelledi. Kayıtlara göre aralarında Anayasa Mahkemesi’ne kapatılması için başvurusu yapılan isminde “Kürdistan” olan üç parti de dahil Türkiye’de 81 siyasi parti var. Listeye göre 2019 yılında Ülkem Partisi, Türk ve Dünya Birliği Partisi ile eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi kuruldu. Gelecek Partisi de kayıtlara 81. parti olarak geçti. Eski bakan Ali Babacan’ın da parti kurma hazırlığında sona geldiği biliniyor. Ocak ayı bitmeden tabelasını asması beklenen Babacan’ın partisi bu durumda 2020 yılının ilk, kayıtlara göre de ülkenin 82. siyasi partisi olacak.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.