Çin’de Türk lezzetlerine yoğun ilgi

Çin’de Türk lezzetlerine yoğun ilgi

Türk gıda ürünlerini 2019 yılında yüzde 86 oranında daha fazla tercih eden Çinliler, düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda Türk lezzetlerini tatmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Çin'in Şanghay kentinde 5-10 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda, 2019 yılını ‘Çin Yılı’ ilan eden Ege İhracatçı Birlikleri'nin standında, tadım etkinliği düzenlendi.

 

b-003.jpg

 

d.jpeg

Tadım Etkinliği'nde; Türk gıda ürünleriyle Çin damak tadına uygun hazırlanan kek, kurabiye, pasta vb yiyeceklerin olduğu menülere Çinliler hayran kaldı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) standı, Türk gıda ürünlerini tatmak isteyen Çinlilerin ilgisi nedeniyle uzun bir kalabalığa sahne oldu.

c.jpeg

 

 

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

 

Çin'in 2018 yılında Çin Uluslararası İthalat Fuarı düzenlemeye başlayarak tüm dünyaya büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, yıllık 2 trilyon doların üzerinde ithalat yapan, gıda ithalatı 118 milyar dolara ulaşan Çin'e, 2019 yılının Ocak - Ekim döneminde Türkiye'nin gıda ihracatının yüzde 86'lık artışla 110 milyon dolardan, 205 milyon dolara çıktığını, hedeflerinin Çin'e 2023 yılına kadar 1 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracat rakamına ulaşmak olduğunu kaydetti.

 

a.JPG

 

 

TİCARETİN ARTMASI GEREK

 

 Celep, "THY'nin Çin'deki 4. destinasyonu İpek Yolu'nun başlangıç noktası olan Xian'a olacak. Bu gelişme de Türkiye - Çin arasındaki ticaretin artmasına önemli katkı sağlayacak. Öte yandan 13-14 Kasım'da İzmir'de düzenlenecek Ege Ekonomik Forumu'nda Kuşak Yol İnisiyatifi isimli özel oturumda Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin artması için mesai harcayacağız" dedi.

 

 

 

ENGELLER KALKMALI

Ege İhracatçı Birlikleri'nin gıda ve tarım alanlarında yaptığı çalışmaların hem Türk Hükümeti, hem de Çin Hükümeti nezdinde takdirle takip edildiğini ve EİB'nin iki ülke arasında gönüllü elçilik görevi üstlendiğini anlatan Celep, "Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda Ticaret Bakan Yardımcımız Gonca Işık Yılmaz Batur, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang ile Türk gıda ürünlerinin Çin'e ihracatındaki engellerin kaldırılması adına görüşmeler yaptı. Türk gıda ürünlerinin lezzetini ve kalitesini göstermek adına Çinli mevkidaşını Ege İhracatçı Birlikleri'nin ve Türk Tanıtım Grubu'nun stantlarında ağırladı, Çinlilerin yoğun ilgisini gösterdi, Türk gıda ürünlerini ikram etti. Çinli Bakan Yardımcısı ürünlerimizden ve Çinlilerin Türk gıda ürünlerine ilgisinden çok etkilendi. Henüz Çin'e ihraç edilemeyen Türk gıda ürünlerinin Çin'e ihracatındaki  mevzuat engellerini ortadan kaldıracak iradeyi Türkiye'de ortaya koyacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

 

 

 

Türkiye'den Çin'e alabalık hariç su ürünleri, kanatlı, süt ve süt ürünleri, kiraz hariç yaş meyve sebze ihracatının henüz yapılamadığına işaret eden Celep şöyle devam etti: "Türkiye'de bu ürünleri üreten dünya standartlarında çok sayıda tesise sahibiz ve dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyoruz. Çin'e ihraç etmemizin önündeki engellerin karşılıklı görüşmelerle kısa sürede kalkacağına inanıyoruz.”

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.