Çin’den 'dijital Yuan' hazırlığı

Çin’den 'dijital Yuan' hazırlığı

Yaklaşık 1000 yıl önce dünyada metal para hüküm sürerken, Çin kağıt parayı icat etti. Şimdi ise Çin hükümeti para basmayı dijitalleştirmek için kolları sıvadı.

Kredi kartları ve mobil ödeme parayı sanal hale getirse de Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Çin’in atacağı adım çok farklı. Söz konusu gelişme mevcut paranın elektronik ortamda transferiyle ilgili değil, bilgisayar koduyla para basılması yönünde.

Şu anda dünyada Bitcoin önceliğinde kripto para rüzgarı esse de, bu paraların arkasında bir güvence yok. WSJ’nin haberine göre, Çin’in yeni elektronik parasını ise Çin Merkez Bankası piyasaya sürecek. Haberde, şunlar kaydedildi:

“Dijital paranın Çin hükümetine hem ekonomisini, hem halkını izlemek için geniş yeni araçlar sağlaması bekleniyor. Tasarım gereği, dijital yuan, Bitcoin’in en büyük avantajlarından birini geçersiz kılacak: Anonim kullanıcı...

Pekin ayrıca, dijital yuan’ı uluslararası kullanım için konumlandırıyor ve ABD dolarının hakim olduğu küresel finans sistemine bağlı olmayacak şekilde tasarlıyor. Çin, geleceğin teknolojilerine bir adım atarken daha merkezi bir kontrol elde etmek amacıyla pek çok biçimde dijitalleşmeyi benimsiyor.”

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.