Çırılçıplak giyotine giden kraliçe kim?

Çırılçıplak giyotine giden kraliçe kim?

"Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!" yalanı...

Marie Antoinette Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesidir. Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak da bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi MariaHYPERLINK "http://tr.wikipedia.org/wiki/Maria_Theresa" HYPERLINK "http://tr.wikipedia.org/wiki/Maria_Theresa"Theresa'nın kızlarıdır.

 

DAMATSIZ DÜĞÜN

 Daha 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVL.Louis ile evlendi. Marie Antoinette'in kocası ve geleceğin XVI. Louis'si Louis-HYPERLINK "http://tr.wikipedia.org/wiki/Louis-Auguste"Auguste 19 Nisan 1770'te, Viyana'da, müstakbel eşi Louis-HYPERLINK "http://tr.wikipedia.org/wiki/Louis-Auguste"Auguste'nin gıyabında bir düğünle evlendi. Düğünde damadı, Marie Antoinette'in kardeşi Maximillian temsil etti. Bu damatsız düğünün amacı Marie Antoinette'in Fransa'ya Avusturya arşidüşesi değil, Fransa döfnesi olarak girmesini sağlamaktı. Böylece Fransız halkının onu benimsemesi daha kolay olacaktı.

 

EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA YESİNLER” YALANI

Düğünden iki gün sonra Viyana'yı ağlayarak terk ederken annesi, "Elveda sevgili kızım. Fransız halkına öyle iyi davran ki, bize melek gönderdi desinler" diyerek uğurladı.

Herkesin kullandığı ,"Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!" sözü, ya Marie Antoinette'i kötülemek ya da sözü popüler yapmak amacıyla Marie Antoinette'e mâl edilmiştir. Onun tarafından söylendiğine dair hiçbir kanıt yoktur.

Oysaki ekmek kıtlığından haberi olduğunda, Marie Antoinette şöyle not almıştır, "Kendi bahtsızlıklarına rağmen bizlere böylesine iyi davranan bu insanları gördükçe, onların mutluluğu için kesinlikle daha sıkı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu gerçeği kral da görmektedir. Kendi adıma konuşmam gerekirse, taç giydiğim günü -yüz yıl bile yaşasam da- hayat boyu unutmayacağım."

 

ÇIRILÇIPLAK İDAM EDİLDİ

Ancak, 1789'da Paris devrimi sırasında halk 1792'de Tuileries Sarayı'nı basarak kral ve kraliçeyi ele geçirdi. Kraliçe ailesiyle birlikte Temple Sarayı'na hapsedildi. Marie-Antoinette, Devrim Mahkemesince iç savaşa yol açmak ve ülkesine ihanet etmek suçlarından hüküm giydi.

16 Ekim  1793 sabahı, bir gardiyan saçlarını kesmek ve ellerini arkadan bağlamak için geldi. Alelade, römorklu bir at arabası ile Paris sokaklarında bir saatten fazla dolaştırılarak Devrim Meydanı'na getirildi. Arabadan yavaşça indi ve giyotine şöyle bir baktı. Kendisine eşlik eden papaz kulağına, "Bu an madam, cesaretinizi kuşanmanız gereken andır" dedi. Marie Antoinette papaza dönerek gülümsedi ve "Cesaret mi? Tüm sıkıntılarımın sona ereceği bu an, cesaretimin yüzümü kara çıkaracağı an değildir" dedi. Bir söylentiye göre daha sonra celladın ayağına bastı ve "Özür dilerim mösyö, istemeden oldu" dedi. Cellatla dalga geçtiği için ceza olarak çırılçıplak soyuldu.

Hazırlayan: Dr. Binnur Çelebi /

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.