Çok özel bir sergi

Çok özel bir sergi

Maltepe Belediyesi, “Basında ve Fotoğraflarda Atatürk” adlı özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Emekli sınıf öğretmeni Ahmet Şükrü Solmaz’ın kendi arşivinden oluşturduğu sergisi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açıldı.

Sergi, Atatürk’ün konu edildiği 1938 öncesi ve sonrası döneme ait gazete, dergi, kitaplar ve fotoğraflardan oluşuyor. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ile devrimlerini anlatan ölümsüz eseri Nutuk’un ilk baskısı da sergide yer alıyor. 

Atatürk’ün,  kapak yapıldığı Time dergisinin 24 Mart 1923 tarihli özgün nüshası da, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 16 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak sergi ile ilgili bilgi veren Ahmet Şükrü Solmaz, öğretmenlik ve öğrencilik yıllarıyla, sahaflık yaptığı dönemde eline geçen, Atatürk'ü konu edinmiş gazete ile dergileri biriktirmeye başladığını ifade ederek, "Gazeteleri incelerken, arka planda kalmış bir yazıyla karşılaşmıştım. Atatürk’ün cenazesi İstanbul’dan Ankara’ya nakledilirken olağanüstü bir izdiham olmuş. Bu izdihamdan dolayı 11 kişi hayatını kaybetmiş. Bunların 7’si gayrimüslim. Buradan şunu anladım; Atatürk’ü sevenler sadece Türk ulusu değil, aynı zamanda bu ülkede yaşamış olan gayrimüslimlerin de sevgisi çok yüksekmiş. Bunu okuduğumda çok etkilenmiştim.

 

Sergiyi, 10 Kasım’a özel olarak çocuklarla, gençlere Atatürk’ü unutturmamak ve sevdirmek amacıyla oluşturdum” diye konuştu.

 

Siyasetcafe.com

mltp-fotograflarla-ataturk-(1).jpg

 

mltp-fotograflarla-ataturk-(6).jpg

 

mltp-fotograflarla-ataturk-(9).jpg

 

mltp-fotograflarla-ataturk-(10).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.