Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya  Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşme 1 saat 50 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya  Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşme 1 saat 50 dakika sürdü.

Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan ve  Putin, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı  Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı  Bekir Pakdemirli, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı  Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Astana  süreciyle başlatmış olduğumuz üçlü zirveler gerek Soçi, gerek Ankara, gerek  Tahran bunlarda gerçekten dünyanın ilgisini çeken görüşmelerimiz oldu. Yine bu  görüşmemizle birlikte bu sürecin devamının ben çok faydalı olacağına ayrıca  inanıyorum." dedi. 

cumhurbaskani-erdogan-ve-putin-siyasetcafe.jpeg

Görüşmenin başında kısa bir konuşma yapan Erdoğan, özellikle 2018'de sık sık yaptıkları görüşmelerden sonra 2019'da da bu ilk yüz yüze görüşmeyi  gerçekleştirmenin memnuniyeti içinde olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel  ilişkilerde çok farklı bir gelişme yaşandığını anlatan Erdoğan, bunun bölgesel  güvenliği de çok olumlu istikamette etkilediğini vurguladı.

Bu dayanışmanın bölgenin barışına da çok ciddi bir katkıda bulunduğunu  kaydeden Erdoğan, "Astana süreciyle başlatmış olduğumuz üçlü zirveler gerek Soçi,  gerek Ankara, gerek Tahran bunlarda gerçekten dünyanın ilgisini çeken  görüşmelerimiz oldu. Yine bu görüşmemizle birlikte bu sürecin devamının ben çok  faydalı olacağına ayrıca inanıyorum." diye konuştu.

cumhurbaskani-erdogan-ve-putin-siyasetcafe10.jpeg

Özellikle turizmdeki gelişmelerin iki ülke halkı arasında çok çok  önemli kaynaşmaları sağladığını aktaran Erdoğan, "Aynı şekilde ticari  ilişkilerimizdeki gelişme sizlerin de ifade ettiği gibi sürekli bir artış  trendinde. Tabii sizinle aramızda büyük bir hedef koyduk, malum 100 milyar dolar  ticaret hacmine ulaşmak." dedi.

Öte yandan Erdoğan, Kerç Boğazı'ndaki gemi kazasında hayatını  kaybedenlere rahmet diledi. Buradaki hassasiyeti sebebiyle Putin'e teşekkür eden  Erdoğan, Rusça "Spasibo" dedi.

İki liderin görüşmesinde, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra  Suriye başta olmak üzere, bazı bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da  görüş alışverişinde bulunulacak.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğine işaret eden  Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin  bu noktaya gelmesi sizin katkılarınızla olmuştur. İlişkilerimizin gelişmesine ne  kadar büyük önem ve katkı sağladığınızı biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

cumhurbaskani-erdogan-ve-putin-siyasetcafe11.jpeg

İki ülke arasındaki projelerden söz eden Putin, “Büyük stratejik  projelerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca, güvenlikle ilgili ve  bölgesel konularda da yoğun çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.Putin, Kerç Boğazı'nda iki geminin yandığı olayla ilgili "Yetkililer ellerinden geleni yapmasına rağmen Kerç’te bir facia yaşandı, hayatını kaybedenler için başsağlığı diliyorum." dedi.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.