Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın: "Bizi aldattı" dediği eski ABD Başkanı Obama kitabında Erdoğan'ı anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın: "Bizi aldattı" dediği eski ABD Başkanı Obama kitabında Erdoğan'ı anlattı

Obama, Promise Land isimli kitabında çok sayıda ülkenin liderinden söz ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da bahsetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 44. Başkanı Barack Obama'nın 720 sayfadan oluşan iki ciltlik anı kitabı "A Promised Land" (Vadedilmiş Toprak) raflardaki yerini aldı.

İki kız çocuğu babası Obama, anı kitabında başkanlığı sırasında Beyaz Saray’daki yaşantısının evliliğindeki gerilimi artırarak eşi Michelle Obama ile arasını açtığını da yazdı.

Obama, kitabında çok sayıda ülkenin liderinden söz ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da bahsetti. Eski ABD Başkanı, Erdoğan için "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı, sadece kendi iktidarını koruduğu sürece var olacak gibi güçlü bir izlenime sahiptim" ifadesini kullandı.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den Rusya lideri Vladimir Putin'e kadar dünyayı bir dönem ve hâlâ yöneten siyasileri hem fiziksel hem de karakter olarak anlatan Obama, Erdoğan'ı 'candan' biri olarak gördüğünü aktardı.

ABD'li eski lider, Erdoğan için şu ifadeleri kullandı:

"Şahsen, Erdoğan'ı cana yakın ve ricalarıma yanıt veren biri olarak buluyorum. Ancak ne zaman onu dinlesem, uzun boylu cüssesi biraz kaburlaşır, keskin sesi alınmalara ya da yakınmalara karşı yükselirdi. Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı, sadece kendi iktidarını koruduğu sürece var olacak gibi güçlü bir izlenime sahiptim."

Putin'in “ölümcül bakışları”

Obama, kitabında Rusya lideri Vladimir Putin'i "çetin" ancak "fiziksel olarak göze çarpmayan biri" olarak nitelendirirken, Rus lideri eskiden Chicago'nun yönetiminde söz sahibi olan çete patronlarıyla kıyasladı.

1.85 metre uzunluğundaki Obama, 1.70'lik Putin hakkında, "Fiziksel açından baktığınızda pek göze çarpmıyordu" yazdı.

Obama, Putin ile yaptıkları bir görüşmede Rusya'nın Washington'a yaptığı siber saldırıları gündeme getirdiğini ve bunun üzerine birbirlerine "ölüm bakışı" attıklarını ifade etti.

Merkel’in büyük mavi gözleri vardı

Dünya liderlerini anlattığı ‘A Promised Land’ ‘Vaat Edilmiş Toprak’ kitabında Başbakan Merkel için, “Merkel’in gözleri büyük ve parlak maviydi. Sırayla hayal kırıklığı, eğlence ve endişe ifadeleri alabiliyorlardı. Öte yandan, kendisiyle barışık olma hali onun analitik farkındalığını yansıtıyordu. Duygusal patlamalardan veya abartılı retoriklerden şüphelendiği biliniyordu” sözlerine yer verdi.


Merkel’i tanıdıkça onu daha çok sempatik bulduğunu da yazan Obama, “Merkel’i güvenilir, dürüst, entelektüel, hassas, doğal ve dostça buldum. İlk başlarda biraz kuşkuluydu. Güzel konuşan insanlara güvenmediğini söyledi” sözlerine de kitabında yer verdi. Merkel’i Avrupa’daki en önemli müttefiki olarak da değerlendiren Obama, “Örgütsel beceri, stratejik zekâ ve sarsılmaz sabrının karışımıyla yükseldi” sözleriyle Merkel’in gücünü aldığı özelliklerini saydı.

Sarkozy ufak tefek horoza benziyordu

İki dönem ABD Başkanlığı yapan Obama, kitabında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi ise kavga etmek için göğsünü kabartan ufak tefek horoza benzetti.

ÇİN LİDERİ SIKICIYDI

Dönemin Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile yaptığı görüşmelerin sıkıcılığından da bahseden Obama, Hu’nun toplantılarda hazır kağıt yığınlarından konuşmasını okuduğunu belirterek “Bir toplantımız o kadar monotondu ki sadece kağıtları değiş tokuş ederek zamandan tasarruf etmeyi önermeyi düşündüm” diye yazdı.

AİLE SORUNLARI DA VAR

Obama, kitabından siyasetin yani sıra yaşadığı günlük sıkıntıları da aktarıyor. Eşi Michelle'e söz verdiği için sigarayı bırakan Obama, başkanlık stresi nedeniyle bu alışkanlığına geri döndüğünü itiraf ediyor. Günde 8-10 sigarayı gizlice içtiğini ancak bir gün kızı Malia'ya yakalanınca geri dönüşü olmamak üzere sigarayı bıraktığını dile
getiriyor.

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum