Cumhuriyet nasıl ilan edildi? 29 Ekim 1923'ün önemi nedir? Cumhuriyet ne demektir?

Cumhuriyet nasıl ilan edildi? 29 Ekim 1923'ün önemi nedir? Cumhuriyet ne demektir?

Türk milletinin şanlı zaferlerinden Cumhuriyet Bayramı’nın 98.yıldönümü dolasıyla "Cumhuriyet nasıl kuruldu? Cumhuriyet bayramı nedir?" sorusuna yanıt aranıyor. Cumhuriyet bayramı ile ilgili soruları haberimizde bulabilirsiniz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlayacağımız bir 29 Ekim Cumhuriyet bayramına daha eriştik.

Türk milletinin en büyük kazanımlarından biri olan Cumhuriyetin ilanı bundan tam 98 yıl önce gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde ve dış temsilciliklerimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin aldığı karar ile kurulan yeni ülkenin yönetim şeklinin tescillendiği ve Türk milleti için yeni bir dönemin başladığı gündür.

Peki 29 Ekim önemi nedir?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ne oldu,

Cumhuriyet nasıl ilan edildi?

 

ataturk-cumhuriyet.JPG

 

29 EKİM’İN ÖNEMİ NEDİR?

Türkiye'nin en önemi milli bayramlarından biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı önemiyle merak ediliyor.

1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet'in ilanı kutlamalarının başlangıcı olmuştur. Türk milletine ait olan bu kutlu günün 98. Yıl dönümü dolayısıyla 29 Ekim hakkında merak edilenleri haberimizde okuyabilirsiniz.

29 EKİM ÖNEMİ NEDİR? 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI'NDA NE OLDU, CUMHURİYET NASIL İLAN EDİLDİ?

Osmanlı İmparatorluğu'nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı. 1914′te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli başlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş sonunda bizim müttefikimiz olan devletler yenilince biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından işgal edilerek paylaşıldı.

Türk milletine inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, kurtuluş savaşını başlatmak üzere 19 Mayıs 1919′da Samsun'a çıkarak kurtuluş meşalesini yaktı.

Daha sonra Erzurum'da, Sivas'ta düzenlediği kongreler ile işgale karşı mücadele başlatmanın ilk adımlarını attı. Mustafa Kemal Paşa "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine milletin kendi gücü kurtaracaktır." diyordu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir. Türk milletinin “Türk” adı ile yeni bir devlet olduğu tarihtir. Bir başka ifade ile Türkiye'nin doğum günüdür. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olan 29 Ekim'i her yıl ülkece coşku içinde kutlamaya devam ediyoruz.

Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan birisidir.

Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.

 

ataturk-001.JPG

 

CUMHURİYET BAYRAMI NASIL İLAN EDİLDİ? 29 EKİM'DE NE OLDU?

Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Bir yandan Efeler, Dadaşlar, Seymenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular. Öte yandan düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaştılar. Yurdumuz düşman işgalinden kurtarıldı.

"YARIN CUMHURİYET'İ İLAN EDECEĞİZ"

Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923′te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923′te Ankara Başkent oldu. Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra, çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara, "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz." dedi.

CUMHURİYET YÖNETİMİ KURULDU

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı. Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz milletindir. Laik ve demokratik bir yönetim şeklini tercih eden Atatürk, getirdiği devrimler ile de Türk milletini karanlıktan kurtararak bilimin ve aklın ışığında yeniden tarih sahnesine çıkartmıştır.

Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her vatandaşın görevidir.

 

Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun...

 

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İşte Atatürk'ün ilk kez göreceğiniz fotoğrafları

İşte Atatürk'ün ilk kez göreceğiniz fotoğrafları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum