Cumhuriyet tarihinin en büyük eski eser operasyonu!

Cumhuriyet tarihinin en büyük eski eser operasyonu!

İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'in talimatıyla İstanbul merkezli 5 ilde polis, 'Zeus' adını verdiği Cumhuriyet tarihin en büyük tarihi eser operasyonunu yapıldı. İlk Çağdan Roma Döneminde kadar binlerce eser ele geçti. 13 kişi gözaltına alındı.

Milliyet’in haberine göre, polisi, Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonuna imza attı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aldığı bir ihbarla başlattığı çalışmalarda, yurtdışına tarihi eser kaçırmak isteyen bir şebekeyi belirledi.

 

IPhone telefonlarınızın hızı mı düşük? Sık mı kapanıyor?

 

İL EMNİYET MÜDÜRÜ MUSTAFA ÇALIŞKAN'İN TALİMATIYLA ÖZEL EKİP OLUŞTURULDU

İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'in talimatıyla özel bir ekip oluşturuldu. Araştırmaların ardından operasyon kararı alındı. İstanbul, Düzce, Rize, Kars ve Çanakkale'de eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda Bizans, Roma ve Orta Çağ dönemlerine ait 26 bin 456 adet sikke, antik heykel kaideleri ve taştan oluşan tarih ve sanat eseri ele geçirildi. Operasyonda eserleri yurtıdışına kaçırmak isteyen 13 kaçakçıyı yakaladı. Yakalanan eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilecek.

 

AKP'nin kurucularından hükümete flaş eleştiri

 

İLK ÇAĞLARDAN ROMA DÖNEMİ'NE KADAR BİR ÇOK MÜZEDEKİ ESERDEN DAHA FAZLA
Ele geçirilen eserlerin bir çok müzede bulunandan daha fazla olduğu öğrenildi. Eserler arasında ilkel çağlardan, Roma Dönemi'ne, Sümerler Dönemi'nden, yakın tarihe kadar eserler olduğu belirtildi. Istanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilenen eserlere paha biçelemediği dile getirildi.

 

KAÇAKÇILIK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE GÖREVLİ ARKEOLOG POLİSLER
Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nde görevli "Arkeoloji mezunu" polislerin de yer aldığı operasyonda ele geçirilenlerin bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktardaki kacak eserler olduğu belirtildi.

 

1 MİLYON LİRAYA SATAMADIKLARI KRALİÇE TACI

Ele geçirilen eserler arasında Helenistik Döneme ait Helius'un betimlendiği paha biçilmez kraliçe tacı, Yunan haber tanrısı Hermes heykeli ve Miken kültürüne ait kılıç ele geçti. Ele geçen kılıcın Truva filmindeki "Aşil" karakterinin elindeki kılıçla benzerliği dikkat çekerken polisin yaptığı tespitlerde, çetenin bazı ürünleri yasa dışı müzayedeye çıkardığı da belirlendi. Satılmaya çalışılan eserler arasında Heleis'un döneminin kraliçe tacının bulunduğu ve 1 milyon lira fiyat verildiği öğrenildi. Ancak çetenin fiyatı az bularak eseri satmadığı öğrenildi.

 

MUZAYEDE 200 BİN DOLARLIK SİKKE
Operasyonda ele geçirilen sikkeler arasında da çok değerli örneklerin bulunduğu öğrenildi. Sikkeler arasında bulunan Roma Kralı Sezar Dönemi'ne ait bir sikkenin örneğinin bir muzayede 200 bin dolara satıldığı ifade edildi.

 

BÜYÜK İSKENDER HEYKELİ
Eserler arasında en dikkat çekenlerden birinin de milattan önce 3'üncü yüzyıla ait Büyük İskender büstü olduğu öğrenildi. Büstün İskender'in Hindistan seferi sonrasında yapıldığı belirtiliyor. Başında fil hortumu ve dişleriyle işlenen büstün, türünün tek örneği olduğu ve paha biçilmez değerde olduğu öğrenildi.

 

ÖRNEKLERİ MÜZELERDE YOK
Polis ele geçirilen eserlerin incelenmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerine de haber verdi. Ele geçirilen tarihi eserlerden bazılarının örneklerinin müzelerde dahi bulunmadığı belirtildi.

 

GÖZALTINA ALINANLARIN SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR
Ele geçirilen eserler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilendi. Gözaltına alınan şüphelilerin ise işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Çetenin, kurye, toptancı, üst alıcı ve uluslararası bağlantı elemanı olarak yapılandığı öne sürüldü. Soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.