D vitamini hakkında önemli uyarılar! Zehirlenebilirsiniz!

D vitamini hakkında önemli uyarılar! Zehirlenebilirsiniz!

D vitamini kullanımı hakkında önemli bilgiler veren Prof.Dr. Neşe Ersöz Gülçelik, güneş koruyuculu krem kullanmadan uzun süreli güneşlenmelere dikkat edilmesi gerektiğine değindi. İşte uzman doktorun önemli açıklamaları;

Prof.Dr. Neşe Ersöz D vitamini kullanımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. D vitaminin özellikle kemik sağlığı için önemini vurgulayan Ersöz, bu vitaminin kemiklerin yapı taşı olan kalsiyumun yeterli miktarda alınmasını sağladığını belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Neşe Ersöz Gülçelik, D vitaminin bağışıklık sisteminin güçlenmesinden kalp hastalıklarına kadar hatta kanserden korunma açısından da olumlu etkilerinin görüldüğünü söyledi. D vitaminin en önemli kaynağının da güneş olduğunu kaydetti.

headline-001.jpg

D VİTAMİNİNİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞI GÜNEŞ

D vitaminin en önemli kaynağının da güneş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Neşe Ersöz Gülçelik, besinlerden alınan D vitamininin yetersiz olduğunu belirterek, "Güneş ışınlarının içindeki ultraviyole B'lerle ciltte üretilen D vitamini daha sonra karaciğer ve böbrekte aktif hale dönüşür. Vitamin D, yağda eriyen yani depolanabilen bir vitamin olsa da depolar yeterince doldurulmazsa eksikliğiyle karşılaşırız. Bunun sonucunda da başlıca kemikler ve dişler olmak üzere birçok organ ve sistem olumsuz yönde etkilenir. Yaşam şartları nedeniyle birçok kişi gününü kapalı ortamlarda geçmektedir. Bu nedenle gün boyunca güneş alımı yetersiz olur, vitamin D yeterince sentezlenemez ve depolanamaz” dedi.

D vitamini sentezi için mayıs-kasım aylarını öneren Gülçelik, bu aylar içerisinde saat 10.00-15.00 arasında güneşe çıkılmasını tavsiye etti. Cilt tipine bağlı olarak sürenin güneşe çıkmanın haftada 3-4 gün, 5 ila 20 dakika arasında değişmekte olduğunu belirtti.

1276966_940x531-001.jpg

D VİTAMİNİ ZEHİRLENMESİNE DİKKAT EDİN!

Prof. Dr. Neşe Ersöz Gülçelik, D vitamini sentezini azaltan en önemli faktörün koyu cilt tonu ve yaşlanma olduğuna değinerek, "Koyu cilt tonu olanlar, açık cilt tonu olanlara göre daha uzun süre güneşlenmelidir. Cam ve tül arkasından güneşlenme ve yüksek güneş koruma faktörü kullanımı vitamin D sentezini engeller" diye konuştu.

Uzun süreli güneşlenmelerin kanser riskini arttırdığını söyleyen doktor, daha fazla vitamin D sentezi de sağlamayacağını belirtti.

Prof. Dr. Neşe Ersöz Gülçelik , “Obez veya obezite cerrahisi geçirmiş olanlar, gebeler ve yaşlılar da vitamin D eksikliği açısından risk altındadır. Osteoporoz, paratiroid bezlerin fazla çalışması, karaciğer, böbrek yetmezliği, epilepsi ilaçları, steroid içeren ilaçlar kullanmak tehlikelidir” diyerek buna benzer birçok hastalık ve ilacın da vitamin D eksikliği açısından riske yol açabileceği uyarısında bulundu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.