Damadı dolar susturdu! Yeni ekonomik modeli anlatacaktı

Damadı dolar susturdu! Yeni ekonomik modeli anlatacaktı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün "Ekonomide Yeni Model"i açıklayacak. Bugün 11.00'de başlayacağı açıklanan "Yeni Ekonomi Modeli Tanıtım Toplantısı"nın saati ertelendi.

Yeni ekonomi modeline ilişkin çerçeveyi bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklayacak. Konuyla ilgili olarak bakanlıktan yapılan açıklamada, şirketlerin ve bankaların kur riski bulunmadığı belirtildi.

2018 yılının geri kalan bölümünde bir süredir üzerinde çalışılan 35 milyar TL tasarruf ve gelir arttırıcı önlemlerin devreye alınacağı dile getirildi.

2019’DA YÜZDE 3-4 BÜYÜME

Açıklamada, bir süredir toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelerek orta vadeli program (OVP) parametreleri için istişare yapıldığı belirtilirken, bu kapsamda önceki gün de paydaşların ve akademisyenlerin yer aldığı önemli bir çalıştay yapıldığı vurgulandı.

OVP kapsamında 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olmasının öngörüldüğü kaydedilen açıklamada, “Enflasyonun en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve tedbir seti OVP’de detaylı olarak planlanacaktır. Cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengeleneceği beklenmektedir. Kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programı, orta vadede devam edecektir. Bütçe açığı ise yüzde 1.5’lar seviyesinde sınırlandırılacak, özellikle altyapı yatırımlarımızda yurtdışı finansman ve yabancı yatırımcı şartıyla ilerlenecektir. Kamudaki tasarruf ve dengeli ekonomik yapıyla, hazine borç çevirme oranları yüzde 100’lerin altına indirilecektir” denildi.

2018 yılının geri kalan bölümünde ise bir süredir üzerinde çalışılan 35 milyar TL tasarruf ve gelir arttırıcı önlemle, faiz dışı fazlanın 5 milyar TL’ye yükseltileceği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Yılın bundan sonraki aylarında kredi roll over oranının yüzde 100 olması (yıl sonu iç borç çevirme oranının yüzde 104 olması), bütçe açığının ise yıl başında açıklanan programa paralel olarak yüzde 2’nin altında olması hedeflenmekte. Yıl sonuna kadar, mali politikalarla ilgili aksiyonlarımızla, bu hedefleri gerçekleştirmek temel amacımız olacaktır.”

ERTELENDİ

Dolar ve Avro güne tarihi trekorlar kırarak başlarken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın daha önce 11.00'de başlayacağı açıklanan Dolmabahçe'de düzenlenecek toplantının "Yeni Ekonomi Modeli Tanıtım Toplantısı"nın 14.30'a alındığı açıklandı. 

Program değişikliğinin gerekçesi ise açıklanmadı.

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.