Darbeyi ABD'nin yaptığı kesinleşti

Darbeyi ABD'nin yaptığı kesinleşti

Venezuela'da ABD'nin desteklediği muhalefetin Devlet Başkanı Maduro'yu devirmek için düzenlediği başarısız darbe girişiminin arkasından ABD çıktı.

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Kovid-19) salgını Latin Amerika’da hızla yayılırken, Venezuela’da son bir yıla damgasını vuran siyasi gerilim de devam ediyor. Venezuela’da ABD’nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Guaido liderliğindeki muhalefetin Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini devirmek için düzenlediği başarısız darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçerken, Amerikan Ordusu’nda görev almış eski yeşil berelilerin Maduro’yu indirmeyi nasıl planladıkları ortaya çıktı.

 

foto1-017.jpg

 

İNGİLİZLER ORTAYA ÇIKARDI
İngiliz medyasında yer alan haberde, Venezuela’da ABD’nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Guaido liderliğindeki muhalefetin Devlet Başkanı Maduro hükümetini devirmek için düzenlenen darbe girişimin başında ABD’li yeşil bereli Jordan Goudreau ile birlikte 300 kadar silahlı gönüllü Güney Amerika’nın kuzey ucundan  Venezuela’ya gizlice girmeyi ve Maduro’nun tutuklanmasıyla sonuçlanacak popüler bir isyanı ateşlemeyi planladığı ortaya çıktı. Söz konusu darbeyi planlayan eski yeşil bereli Jordan Goudreau’nun ABD’de narkotik suçlamalar nedeniyle hapiste olduğu ifade edildi.

 

foto2-015.jpg

 

DARBEYİ ABD YAPTI!
ABD’nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Guaido, 23 Ocak 2019’da kendini “geçici devlet başkanı” ilan etmesinin ardından başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini alarak, 30 Nisan 2019’da Maduro hükümetini devirmek üzere halkı sokağa çağırdı.

Guaido, partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez ile başkent Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında bir grup askerle çektiği videoda, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etti.

Muhaliflerin bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmasının ardından Caracas’ta askeri birlikler yolları kesti ve ülkede şiddet eylemleri yaşandı.

 

foto3-013.jpg

 

MADURO TARAFTARLARI DA SOKAĞA İNDİ
İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı ve Kurucu Meclis (ANC) Başkanı Diosdado Cabello, devlet televizyonuna telefonla bağlanarak muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayı Miraflores’de toplanmaları çağrısı yaptı.

VENEZUELA ORDUSU DARBEYE KARŞI ÇIKTI
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de Twitter’dan yaptığı açıklamada, ülkede şiddet ortamı oluşturmayı hedefleyen darbe girişimini reddettiklerini belirterek, “Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir.” ifadelerini kullandı.

 

foto4-008.jpg

 

‘KANLI BİR SAVAŞ ÇIKARTMAK İSTİYORLAR’
Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab da “Özgürlük operasyonu adı altında ülkede kanlı bir şavaş çıkartmak istiyorlar. Hukuk yolunu işleteceğiz. Darbe girişimine kalkışanlara gerekli hukuki yaptırımları uygulayacağız.” dedi.

Darbenin ardından halka seslenen Maduro, komutanlarla konuştuğunu, kendisine sadakatlerini gösterdiklerini belirterek, darbeye karşı seferberlik çağrısı yaptı ve halkı sokağa davet etti.

Ordunun bu süreçte Maduro’nun yanında yer alması, tüm siyasi gidişatın yönünü belirledi.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.