Darüşşafaka Cemiyeti, bağışçısı Süreyya Paşa’yı unutmadı

Darüşşafaka Cemiyeti, bağışçısı Süreyya Paşa’yı unutmadı

Darüşşafaka Cemiyeti, bağışçısı Süreyya İlmen’i vefatının 65’inci yıl dönümünde özel bir etkinlikle andı. Süreyya Operası’nda düzenlenen konserde piyanist Sabri Tuluğ Tırpan ve keman sanatçısı Seda Subaşı sahne aldı.

Darüşşafaka Cemiyeti, kıymetli bağışçılarının adlarını yaşatmak adına anlamlı projelere imza atmaya devam ediyor. Maltepe başta olmak üzere, İstanbul’un Anadolu Yakası’na birçok hizmette bulunan Süreyya İlmen Paşa, vefatının 65’inci yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı. 

 

Süreyya Paşa’nın Darüşşafaka’ya miras bıraktığı; Türkiye’nin ilk çağdaş tiyatro ve sinema binası olan Süreyya Operası’nda düzenlenen anma konserinde ünlü piyanist Sabri Tuluğ Tırpan ve keman sanatçısı Seda Subaşı sahne alırken, konseri farklı yaş gruplarından 500’e yakın davetli izledi.

“ DARÜŞŞAFAKA BAĞIŞÇILARINI UNUTMAZ”

Organizasyon kapsamında bir konuşma yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, “Darüşşafaka olarak tarihimiz boyunca hiçbir karşılık beklemeden, ülkemizin yarınları çocuklarımızın nitelikli bir eğitimle geleceğini aydınlatan bağışçılarımıza karşı büyük bir vefa borcumuz olduğuna inanıyor, onları hep sevgi, saygı ve minnetle hatırlıyoruz. ‘Darüşşafaka bağışçılarını unutmaz, unutturmaz’ mottosu bizim için hep vazgeçilmez oldu ve olmaya devam edecek” dedi.

930 ÖĞRENCİYE DESTEK

Süreyya İlmen’in, hayırsever bir İstanbul sevdalısı olduğunun altını çizen M. Tayfun Öktem, “Süreyya Paşa, vefatından önce mal varlığının büyük kısmını çeşitli kurumlara bağışladı. Bunların arasında cemiyetimiz de vardı. İlmen, 1927’de görkemli bir galayla açılışı yapılan Türkiye’nin ilk çağdaş tiyatro ve sinema binasını, yani Süreyya Operası’nı cemiyetimize miras bıraktı.

 

TÜRKİYE’NİN ALTINCI OPERASI

Uzun yıllar sinema olarak hizmet veren bu bina, Kadıköy Belediyesi tarafından aslına sadık kalınarak restore edildi ve 2007’de kapılarını sanatseverlere açtı. Restorasyon çalışmalarından sonra, opera ve bale temsillerine kavuşan bina, Anadolu Yakası’nın tek, Türkiye'nin altıncı operası olarak hizmet vermeye başladı.

 

Restorasyon çalışmalarından sonra, opera ve bale temsillerine kavuşan Süreyya Operası halen İstanbul’un en özel kültür duraklarından biri olarak varlığını sürdürüyor.

 

Buradan sağlanan kira geliri de bugün Darüşşafaka’da okuyan 930 öğrencimizin eğitimine kaynak yaratıyor. Bu nedenle öğrencilerimiz adına merhum Süreyya İlmen ve eşi Adalet İlmen’i rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.