Depodaki ürünlere faiz desteği

Depodaki ürünlere faiz desteği

Hazine de enflasyonu tetikleyen gıda fiyatlarını aşağı çekme çalışmalarına destek için kolları sıvadı.

Hazine ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında depodaki buğday, fındık, kayısı, incir, baklagiller gibi ürünlerini teminat gösteren üreticinin faiz giderini devlet üstlenecek. Bu adımla üretim, tüketimde meydana gelen fiyat istikrarsızlığının da önüne geçilmiş olacak.

YÜZDE 50'SİNİ ÜSTLENECEK

Yapılacak düzenleme ile depodaki fındık, buğday, pamuk gibi ürünlerini teminat gösteren üreticinin kullandığı kredide faizin yüzde 50'sini devletin üstlenmesi öngörülüyor. Böylece depolarda stok yapılıp fiyatların yukarı çekilmesinin önüne de geçilmiş olacak.

TÜFENKCİ: FAİZ YÜKÜNÜ BİZ KARŞILAYALIM

Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bir ürün ilk üretimde bol miktarda oluyor. Fındık örneğinde olduğu gibi. Fındık 12 ay boyunca kullanılan bir ürün. Depolarda duruyor. Üretim döneminde 7 liraysa sonraki aylarda 10 lira oluyor. İstanbul'da fındık ihracatı yapan bir işletmenin depolama imkanı yok. Standart lisanslı depo yapsın ücretsiz koysun. Depodaki ürünü teminat gösterdiğinde faiz yükünü biz karşılayalım diyoruz" değerlendirmesini yaptı. Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

ÜRETİMDE FİYAT DÜŞÜK

"Üretici bankadan kredi çektiğinden yüzde ellisini biz karşılayalım dedik. Örneğin kayısı ilk üretimde bol olduğu için fiyat düşük oluyor. Sonra tüccar fiyatla oynuyor. Burada talep 12 ay. Ürünü depolara koyuyor, 7 liradan alıp 9 liradan satıyor. İstanbul'da yaşayan ihracatçının kayısı, fındığı depolama imkânı yok diyelim. Lisanslı depo yapıp ücretsiz koysun diyoruz. Bu destekle fiyatlarla oynanmasının önüne de geçilmiş olacak."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.