Deprem panik yarattı: 266 yaralı

Deprem panik yarattı: 266 yaralı

Gökçeada açıklarında meydana gelen depremde Gökçeada'da özellikle eski Rum evlerinde çatlak ve çatılarında göçmeler meydana geldiği öğrenildi.

Çanakkale merkezde bazı binalarda çatlaklar oluştu. Depremin paniğiyle kendilerini dışarıya atanlardan yaralananlar olduğu, 15 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Çanakkale merkezde ilk belirlemeye göre yıkılan bina yok. Vatandaşların bilgi almak için telefonlara sarılması nedeniyle özellikle GSM hatlarına ulaşılamadı.

Çanakkale ilçelerinde de binalardan atlayıp yaralananlar olduğu öğrenildi. Çanakkale'nin Gelibolu, Lapkesi ilçelerinde de bazı eski binalarda çatlak olduğu, panikle kaçarken yaralananlar bulunduğu bildirildi.

GÖKÇEADA'DA DEPREMİ YAŞAYAN VATANDAŞ ANLATTI: KAYALAR SALLANDI

Depremi hisseden bir kişi o anı şöyle anlattı:

Deniz kenarındaydım. Kayalar sallanmaya başladı, korkuyla kaçışmaya başladık.

Kayalar altımızdan kaymaya başladı. 20 – 25 saniye sürdü

Kayaların altından inanılmaz bir uğultu gelmeye başladı

Şehir merkezine geldim. Binalarda ve insanlarda gözle görülür bir şey görmedim. Ama herkes sokaklarda büyük panik var

Binalarda bir sıkıntı görünmüyor. Kaleköy, Bademliyi net gördüm hiçbir şey yok.

VALİ: "CAN KAYBI YOK"

Çanakkale Valisi Çınar, 55'i ilçelerde olmak üzere toplam 105 yaralının olduğunu söyledi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Gökçeada'da 22 saniye süren bir deprem meydana geldi. Depremin, öğle saatlerinde, olması ve havanında güzel olması nedeniyle insanların dışarıda olduğu bir zaman dilimine rastlaması bir şanstı. Panik kaynaklı cana yönelik yaralanmalar bu nedenle daha az oldu. Tek tesellimiz bu. İlçelerden bilgi alıyoruz. Tüm bölgelerdeki çalışmalarımız sürüyor. İki helikopterde havadan il genelinde uçuş yaparak binalarda bir yıkım olup, olmadığı konusunda tespit yapıyor. Can kaybı şu ana kadar yok. 6.5 şiddetinde deprem eski ve dayanıksız binalarda hasar meydana getirdi. Şu ana kadar ilçelerde 55, il merkezinde 50 olmak üzere 105 yaralı var. Bunlar panik nedeniyle meydana gelen yaralanmalar. Depremin merkezi olan Gökçeada'da da eski binalarda kısmen yıkılmalar var. Yenice'de devlet hastanesinde çatlaklar var. Bu gece evlerine girmek istemeyenler olacak. Binalarında hasar olanlar evlerine girmesin. Çadır ihtiyacı olanların bu taleplerin karşılamaya hazırız" dedi.

GÖKÇEADA'DA KISMEN YIKILAN BİNALAR VAR

Çanakkale Saros Körfezi açıklarında meydana gelen depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olan Gökçada'nın Belediye Başkanı Ünal Çetin, adada kısmın yıkılan, zarar gören evler bulunduğunu, ancak can kaybı olmadığını söyledi. Başkan Çetin, "Münferit yaralanmalar var. İlk müdahaleler yapıldı. Yıkılan zarar gören evlerimiz var. Bu akşam itibarıyla kalınmasında sakınca görülen evler için önlem alıyoruz. Yaralılardan hayati tehlikesi olan yok. Şu an insanlarımız sokaklarda ve tedirgin" dedi.

Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, depremin oldukça şiddetli olduğunu ve uzun sürdüğünü belirterek, “Bazı kullanılmayan metruk binalarda, duvarların çökmesi, bacaların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımızın yaşadığı binalarda çeşitli çatlaklar sıva dökülmesi gibi hasarlar var. Özellikle Tepeköy’de eski ve kullanılmayan binaların çok olması nedeniyle orada yıkıntı durumu fazla. Çok şükür can kaybı yok” dedi.

YENİCE'DE HASTANE TAHLİYE EDİLDİ

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi açıklarında meydana gelen deprem nedeniyle Yenice İlçesi Devlet Hastanesi'nde de çatlaklar oluştu. Binanın tehlike yaratması nedeniyle hastaların tahliyesine başlandı. Çanakkale'den Ulusal Medikal Medikal Kurtarma (UMKE) ekiplerinin sahra hastanesi kurmak üzere Yenice'ye hareket ettiği bildirildi. İlçede, biri ana çadır olmak üzere iki çadırdan oluşan sahra hastanesi kurulacağı öğrenildi.

ATLAYANLAR YARALANDI

Deprem sırasında paniğe kapılıp pencerelerden atladıkları gerekçesiyle Şarköy’de 5, Tekirdağ’da 4, Edirne'nin Keşan İlçesi'nde de 4 kişi yaralandı. Edirne'de inşaatın altında depreme yakalanan 1 kişi de başına tuğla düşmesi sonucu yaralandı.

Tekirdağ'ın Hayrabolu İlçesi'nde Huzurevi'nun duvarlarında da çatlaklar oluştu. Ayrıca Tekirdağ Selimiye Camii'nin minaresinin alem kısmı da yıkıldı.

Yalova'da da deprem sırasında dershanede bulunan ve kendini dışarı atan bazı öğrenciler baygınlık geçirince, kendilerine öğretmenleri müdahale etti. Yalovalılar depremin korkusu nedeniyle uzun süre ev ve işyerlerine giremediler.

SAKARYA'DA DA HİSSEDİLDİ

Ege Denizi'nde meydana gelen ve 6,5 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem Sakarya'da da paniğe yol açtı. 17 Ağustos 1999 depreminde en büyük hasarı gören bölgelerden olan Sakarya'da halk yaklaşık 10 saniye süren sarsıntının ardından ev ve işyerlerinden çıkıp sokaklara döküldü.

Adapazarı'nın en işlek caddesi olan Çark Caddesindeki kafeterya ve işyerlerinde bulunanlar panik halinde kaçıştı. Telefonların da kilitlenmesi sebebiyle yakınlarına ulaşamayanlar çok korktuklarını söyledi.

AFAD: 266 YARALI

Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde 266 kişinin panik nedeniyle yaralandığını açıkladı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bildirildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.