Deprem Tehlike Haritası 6. kez güncellendi! İşte deprem riskinin arttığı ve azaldığı İller

Deprem Tehlike Haritası 6. kez güncellendi! İşte deprem riskinin arttığı ve azaldığı İller

'Deprem Tehlike Haritası' 6. kez güncellendi. Güncelleme ile birlikte deprem riskinin arttığı ve azaldığı İllerde değişti.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Milliyet'e konuştu.

Doç. Dr. Bülent Özmen ve Prof. Dr. Süleyman Pampal, Türkiye’deki deprem riskli bölgeleri değerlendirdi.

İki isim 78 yılda 6 kez değiştirilen 'Deprem Tehlike Haritası'nı da eleştirdi.

 

'EN TEHLİKELİ İL EN TEHLİKESİZ OLDU'

 

Doç. Dr. Bülent Özmen, 1996 resmi deprem bölgeleri haritasında birinci derecede deprem bölgesi olan Kırşehir'in yeni haritada deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldiğini söyledi.

Özmen, Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesinin düştüğünü, yeni haritada Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum, Aksaray gibi illerde deprem tehlikesinin yükseldiğini ifade etti.

 

Prof. Dr. Süleyman Pampal ise şu açıklamayı yaptı:

 

'Maraş civarında Ekinözü Nurhak arasında olan Sürgü fayı 400 yıl kadar bir süre kırılmayacak. En son 1513’te kırılmıştı. Bundan sonra da uzun süre burası kırılmayacak. Ancak bu fayın güneyi, Hatay’dan başlayıp güneye doğru Suriye-Lübnan-Akabe Körfezi’ne kadar devam eden kırılması mümkün Ölüdeniz fayı var ki çok beklemeyip, kırılabilir. Kuzeye doğru Çelikhan’a kadar yaklaşık 350-400 km kırıldı.

Nurhak’ın doğusundan Adıyaman’a doğru kırıldı ama kuzeyinde kırılmamış yerler var. Erzincan-Karlıova arası Yedisu, sismik boşluk süresinde buralar kırılabilir. Erzincan-Marmara arasında büyük deprem beklenmez Bolu hariç. Orada başka faylar var. 1894’te kırılan adalar fayı Marmara’nın güneyi Çınarcık çukuru Çanakkale’ye doğru, buralar kırılabilir. 1766’da kırılan İstanbul’u yıkan Kumburgaz fayı 7 civarı deprem üretebilir. Tekrarlanma süresi 250 yıl olarak kabul ediliyor. Bu süre dolmak üzere, dolmadan da kırılabilir, dolduktan sonra da kırılabilir ama yakın gelecekte tehlikeli olan bölgeler arasında.'

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.