Depremden daha riskli doğal afet: Muson Yağmurları

Depremden daha riskli doğal afet: Muson Yağmurları

Muson Yağmurları Toplu Ölümlere yol açacak.. Depremlerle Muson Yağmurları arasında ilişki olduğunu biliyor muydunuz?

Daha önce 2019 yılında deprem riskinin çok büyük olduğunu ve deprem tahminlerinin tutma oranının %92 olduğunu belirten deprem uzmanı Kadir Sütçü bu kez de Muson Yağmurları ile depremler arasında bağlantı olduğunu ve iklimdeki değişimlerle beraber gelen Muson Yağmurlarının depremlerden daha fazla toplu ölümlere yol açabileceğini belirtti.

MUSON YAĞMURLARI NEDİR?

muson1.png

Depremlerle Muson Yağmurları arasındaki ilişkiyi daha rahat anlayabilmek için öncelikle Muson Yağmurları nedir ona bakmak lazım..

Muson yağmurları temel olarak dünyanın eksen eğikliği nedeni ile oluşur. Dünyanın eksen eğikliği nedeniyle mevsimler oluşur. Buna bağlı olarak denizler ve karalar farklı zamanlarda ısınır ve soğur.

Kış boyunca soğuyan denizler, yazın karalara göre daha geç soğur. Bu nedenle deniz üzerinde yüksek basınç oluşur ve bu yüksek basınç alanlarından ısınan karalar üzerindeki alçak basınç alanlarına doğru rüzgarlar eser. Bunlara Muson rüzgarları denir. Muson rüzgarları kışın karadan denizlere doğru eser.

muson2.gif

Denizden karalara doğru esen bu rüzgarlar bahar ve yaz aylarında etkili oldukları bölgelere bol yağış bırakır. Kış musonları ise yağış bırakmaz. Muson rüzgarları ve dolayısıyla muson yağmurları Güney ve Güneydoğu Asya'da çok etkilidir. Muson yağmurları bu bölgelerdeki sosyal ve ekonomik faaliyetleri de büyük ölçüde şekillendirir.”

Depremler ile Muson Yağmurları Arasında Nasıl Bir İlişki Oluşur?

Depremler ile Muson Yağmurları arasındaki ilişkisini anlayabilmek için öncelikle Deprem Kuvveti Organize Sistemini (DEKOS) bilmek ayrıca Sütçü Bulutlarını da tanımak ve anlamak lazım.

 

muson3.png

Meydana gelecek ve meydana gelen depremlerin atmosferde bir basınç etkisinin olduğunu bilmeden görmeden depremler ile muson yağmurları arasında ilişki kurulamaz. Depremlerin basınç etkisiyle oluşan kuvveti ve kuvvetin oluşturduğu rüzgarı bilmek ve görmek gerekir.

Depremlerin büyüklüğüne göre yaptığı basınca ve basıncın oluşturduğu kuvvete Deprem Kuvveti denir. Deprem kuvvetinin düzenli (organizeli) ve sistemli bir şekil de olduğu için adına Deprem Kuvveti Organize Sistemi yani DEKOS adı verilmiştir. Deprem öncesi ve sonrasında oluşan DEKOS Sütçü Bulutlarının yön istikametini belirler.

Muson Yağmurları her yıl DEKOS durumu dikkate alınarak takip edilir.

muson4.png

DEPREMLER VE MUSON YAĞMURLARI ARASINDA KANITLANMIŞ BİLGİ VAR

Muson Yağmurları zamanı geldiğinde;

Muson Asyası'nda meydana gelen depremler daha küçük

Muson Asyası dışında meydana gelen depremler daha büyük olduğunda

Muson Yağmurları özelliği görülür.

Muson Yağmurları zamanı geldiğinde;

Muson Asyası'nda meydana gelen depremler Muson Asyası çevresindeki depremlerden daha büyükse Muson Yağmurları özelliği görülmez.

 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler

Kaynak:Kadir Sütçü - DEKOS

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum