Depremden korunmak için Sismik İzolatör şart! Peki Sismik İzolatör nedir?

Depremden korunmak için Sismik İzolatör şart! Peki Sismik İzolatör nedir?

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilenmeyen ve şehrin en güvenli yapısı sayılabilecek Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, zemininde bulunan 872 deprem izolatörü sayesinde ayakta kaldı. Peki nedir bu "Sismik İzolatör?"

Halihazırda deprem ülkesi olan ve birçok şehri fay hattı üzerinde olan Türkiye’de her gün küçüklü büyüklü depremler meydana gelmekte. En son geçtiğimiz Cuma akşam saatlerinde yaşanan 6.8 şiddetindeki Elazığ depreminden sonra başta devlet olmak üzere herkes deprem afetinden doğabilecek yıkımlardan korunma yollarına bir kez daha, bu sefer çok büyük bir ciddiyetle odaklandı.

Depremden meydana gelen bina yıkımlarının ve çökmelerinin nedeni depreme dayanıksız binalar. Aslında depreme dayanıklı binalar yapmak için geliştirilmiş bir teknoloji var ve başta Japonya olmak üzere birçok ülkede kullanılmakta örneğin Japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremde sismik izolasyonla yalıtılmış binalarda hasar görülmedi, Türkiye’de de bu sistem bir çok yerde kullanılmaya başlandı bile çoktan. Örneğin Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile Tarabya Oteli, Erzurum Oteli, Erzurum ve Kocaeli bu yerlerden sadece bir kaçı.

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilenmeyen ve şehrin en güvenli yapısı sayılabilecek Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, zemininde bulunan 872 deprem izolatörü sayesinde ayakta kalarak kesintisiz sağlık hizmeti verebildi.

fethi-sekin-hastanesi-sismik-izolator.jpg

Peki nedir bu sistem? Bu sistemin adı “Sismik İzolatör” diğer bir adı ile “Sismik İzolasyon.”

SİSMİK İZOLASYON SİSTEMLERİ, SİSMİK İZOLASYON NEDİR ?

Sismik izolasyon bir yapıda deprem etkisinden kaynaklı etkilerin azaltılması veya zeminden gelen deprem etkilerinin yapıya geçmesinin engellenmesi/azaltılması amacı ile yapıya yapılan müdahaleler olarak tanımlanabilir. Sismik izolasyon kavramı ilk olarak 1876 yılında Tokyo Üniversitesi maden mühendisliği profesörlerinden John Milne tarafından ortaya atılmıştır. 1921 yılında Amerikalı Mimar Frank Lyond Wright, Tokyo’daki Imperial Hotel’in temellerinde, taban izolasyon fikrini uygulayan ilk kişi olmuştur. Wright,yaptığı ön incelemede binanın altında 3 farklı tabaka olduğunu ve orta tabakanın çamurdan oluştuğunu gözlemlemiştir. Yapının altına gelecek şekilde üst tabaka ile alttaki sağlam tabakayı birbirine yakın kazıklarla birleştirmiştir. Böylece yapı çamur tabakası üzerinde yüzen bir sistem olarak depremden izole edilmiştir. Bu sistemle yapılan Imperial Hotel 1923 yılında meydana gelen Tokyo depremini hasarsız bir şekilde atlatmıştır (Kelly, 1981).

deprem-izolasyon-dernegi.jpg

1969 yılında dünyada ilk kauçuk sismik izolasyonlu yapı, İsviçreli mühendisler tarafından Makedonya’nın Skobje şehrinde bir ilkokul binasında uygulanmıştır.

 

Günümüzde ise yapılan araştırmalar neticesinde dünyada sismik izolasyon yöntemleri bir hayli çoğalmıştır. Bu yöntemlerin hepsi birbirinden farklı prensiplerde çalışmaktadır. Sebebi ise her yapının karakteristiğinin farklılık göstermesi ve yapı titreşiminin sönümlenebilmesi için farklı müdahalelelerin gerekmesidir. Modern Sismik İzolasyon Yöntemleri kabaca üç ana başlıkta toplanır bunlar;

1 Pasif Kontrol Sistemleri

2 Aktif Kontrol Sistemleri

3 Yarı Aktif Kontrol Sistemleri

Pasif Kontrol Sistemleri

1 Kauçuk Yataklar

2 Hıza Bağlı Sönümleyiciler

3 Histeretik Sistemler.

Aktif Kontrol Sistemler

Aktif Kontrol Sistemleri

Aktif Ayarlı Kütle Sönümleyiciler

Yarı Aktif Kontrol Sistemleri

Yarı Aktif Sıvı Sönümleyiciler

Yarı Aktif Rijitlik Değiştiren Sistemler

 

SİSMİK İZOLATÖR SİSTEMİNİN YARARLARI

Yüksek düzeyde can güvenliği

Aynı oranda minimum düzeyde bakım gerekliliği

Araştırma ve geliştirmeye ait projelerin korunması

Yapıda bulunan mimari ve taşıyıcı elemanlarda minimum hasar

Şiddetli deprem sonrasında hemen kullanım olanağı

Köprü ve viyadükler de hasar görmeksizin kullanımına devam edilmesi

Ulaşım yapılarında devam eden süreklilik

Yapı içerisinde yer alan eşya ve cihazların korunması

 

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.