Devlet Bahçeli’den önemli açıklamalar! Cumhur İttifakı, idam konusu ve Mansur Yavaş…

Devlet Bahçeli’den önemli açıklamalar! Cumhur İttifakı, idam konusu ve Mansur Yavaş…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesi katıldığı televizyon programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Show TV, Habertürk TV ve Bloomberg TV ortak yayınında sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Devlet Bahçeli yerel seçimlerin yanı sıra 15 Temmuz günü neler yaşadığını, Ahmet Necdet Sezer’in nasıl Cumhurbaşkanı seçildiğini, idamın kaldırılması sürecini, Donald Trump’ın Golan Tepeleri hakkındaki açıklamaları ve 3-3 sona eren Beşiktaş – Fenerbahçe maçı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İşte Devlet Bahçeli’nin açıklamalarından öne çıkanlar:

CUMHUR İTTİFAKI NE ZAMAN KURULDU?

Cumhur İttifakı’nın 15 Temmuz gecesi ruhen kurulmuş olduğunu belirten Devlet Bahçeli, esas adımın 7 Ağustos’ta Yenikapı mitingiyle atıldığını, 24 Haziran seçimlerinde ise resmiyet kazandığını açıkladı. İttifakın karşılıklı saygı, sevgi ve uyumla çalışma alışkanlığı kazandığını belirten Bahçeli, hiçbir sorunla karşı karşıya olmadıklarını, ittifakın yoluna devam edeceğini açıkladı.

15 TEMMUZ GECESİ NELER YAŞANDI?

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, saat 21:30 civarında parti binasından ayrılıp eve geçmekte olduğunu söyleyen Bahçeli, yaşanan gelişmelerin ardından parti binasına geri döndüğünü, saat 21:50’ye kadar parti binasında bulunduğunu ve olaylar hakkında diğer partililerle değerlendirme yaptıklarını ifade etti. Olayın darbe girişimi olduğunun anlaşılmasından sonra özel kalemine talimat verdiğini söyleyen Bahçeli, Başbakan ile görüşmek istediğini ancak kendisinin Ankara’da olmadığı için görüşemediğini aktardı. Yapılan değerlendirmelerin ardından bunun bir kalkışma hareketi olduğunu ve iktidarın yanında yer aldıklarını söyleyen Bahçeli, Başbakan’ın o gece kendilerine daha sonra dönüş yaptığını ve darbecilere karşı bir duruşun geliştiğini ifade etti.Yaşanan bu olayların neticesinde bir araya geldiklerini söyleyen Bahçeli, ittifakın kurulmasını ‘hayırlı bir gelişme’ oldu sözleriyle ifade etti.

OSMANİYE’DE AK PARTİ, RİZE’DE MHP ADAY ÇIKARMADI

30 büyükşehirde Cumhur İttifakı anlayışı içinde, 51 ilde ise tamamen partilerin kendi adaylarını çıkardığını söyleyen Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın incelik gösterdiğini ve Osmaniye’den aday çıkarmayacağını ifade ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı’nın bu hamlesine MHP’nin Rize’den aday çıkarmayarak karşılık verdiğini söyleyen Bahçeli bu gelişmeler neticesinde, 50 ilde partisinin aday çıkardığını, 30 ilde ise ittifak çerçevesi içinde hareket ettiklerini belirtti.

AHMET NECDET SEZER NASIL CUMHURBAŞKANI OLDU?

Devlet Bahçeli, 57’nci hükümet döneminde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bazı detayları paylaştı. DSP’nin o dönem Meclis dışından Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı, Meclis içinden İsmail Cem’i, MHP’nin ise parlamento içinden Sabahattin Çakmakoğlu, parlamento dışından Prof. Dr. Kamil Turan’ı aday gösterdiğini belirten Bahçeli, ANAP’ın Yılmaz Karakoyunlu’yu aday olarak takdim ettiğini açıkladı. Koalisyon partilerinin ortak bir karar alamamasının ardından o dönemin Başbakan’ı Bülent Ecevit’in, bu sürecin krize dönüşmemesi için, batı ülkelerinde de görülen bir uygulama olan, en yüksek yargı organının başkanını Cumhurbaşkanı yapılması halinde kriz olmayacağı inancıyla, Ahmet Necdet Sezer konusunda mütabakata varıldığını ve daha sonra da Meclis tarafından seçildiğini aktardı.

“DEVLET YERİNE PARTİYİ ÖNE ÇIKARMAK OLMAZ”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yavaş yavaş oturduğunu belirten Devlet Bahçeli, ‘her şey çok iyiye gidiyor demek yerine, bu yapının oluşmasını beklemek daha doğru olacaktır, sabırla uygulamayı takip edeceğiz” dedi. Devlet Bahçeli ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından Cumhurbaşkanlığı makamı ile parti genel başkanlığı makamının düzeni itibarıyla çok nazik ilişkilerin oluştuğu bir ortam olduğunu, devlet yerine partiyi öne çıkaracak bir hamlenin bugüne kadar olmadığını ifade etti.

“BU İKTİDAR CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINI KUTLAYACAK”

Devlet Bahçeli, ittifak çerçevesinde iyi günde de, kötü günde de beraber olmak gerektiğini, seçimlerin bunu etkilemeyeceğini belirtti. Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde olumlu sonuçlar alacağına inandığını söyleyen Bahçeli, bu iktidarın Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlayacak iktidar olduğunu, diğer siyasi partilerin vatansever vekilleriyle Cumhuriyet’in 100’üncü yılına hazırlanmaları gerektiğini vurguladı.

“TÜRKİYE YAKIN BİR TEHDİT VE TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA”

Türkiye için tehditlerin, iç ve dış unsurlardan kaynaklanabileceğini söyleyen Devlet Bahçeli, geçmişte yaşanan olayların bunu gösterdiğini, FETÖ’nün kökü kazınmadan birtakım tehditleri görmezden gelinemeyeceğini ve PKK terörünün de görmezden gelinemeyeceğini belirtti. ABD Başkanı Trump’ın her gün ortaya koyduğu, Ortadoğu’da değişimlere, yeni krizlere neden olabilecek yanlış ifadelerinin olduğunu vurgulayan Bahçeli, Türkiye’nin yakın bir tehditle karşı karşıya olduğunu, bunun boyutunun zamanla belli olacağını, devleti yönetenlerin ve kendilerinin bunu derinlemesine bildiğini açıkladı. Devletin birlik ve bütünlüğü ortadan kaldıracak olaylara müsaade edilmemesi gerektiğini de düşündüklerini vurguladı.

 “TÜRKİYE’DE KÜRT KÖKENLİ MHP’LİLER VAR”

Devlet Bahçeli, ABD Başkanı’nın İsrail hakkında aldığı kararın sonunun nereye gideceğini Türk milletinin bildiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Bazı programlarda bazı konuşmacılar oluyor. Diyorlar ki, ülkede bir HDP gerçeği var. Bunların da önemli bir oyu var deniliyor. Yani siz Güneydoğu Anadolu'nun kış şartlarında her türlü zor hayatın sürdürüldüğü bir ortamda terörü dağdan indirip yok ediyorsunuz. Ama Türkiye'de HDP'nin oyu var 4 milyon, 6 milyon var, bu o oydur diyorsunuz. Bu ifadeler son derece yanlıştır. MHP'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Kürt kökenli çok kardeşimiz var bizim. Bazı konuşmacılara göre bunların hepsine HDP'li dolayısıyla PKK'lı olarak tanımlarsa ne yapacağız? Böyle kurnazlıklar var Türkiye'de. Çıkıyor diyor ki, ne yapacaksınız, İstanbul'da şu kadar HDP diyor. HDP demeyi bıraktılar, Kürt oylarını nasıl alacaksınız diyor. Yok edilen bir şeyi şehre indirdiniz, belediyeler aracılığı ile Sur'daki belediyeyi Ümraniye'ye getirdiniz. Bunları dikkate aldığınızda beka tehdidi devam ediyor. Beka meselesinin şakası olmaz. Terörle mücadelede sayın İçişleri Bakanı'nın rakamlarını dikkate aldığınızda FETÖ ve PKK mücadelede yılmaz bir sonuç alınmış.”

“VATANDAŞIN GÜNDEMİ GEÇİM DERDİ AMA İSTİSMAR EDİLMEMELİ”

Devlet Bahçeli konuşmasının devamında, vatandaşın gündeminin geçim derdi olduğunu ancak bu konuların istismar edilip başka alanlara çekilmesi halinde meselenin beka meselesi haline geleceğini söyledi. Bahçeli, ‘beka yok ise domatesin fiyatı ne olursa olsun’ dedi ve, 'mayıs ayında normal fiyatlarına gelecek' ifadelerini kullandı. Antalya ve Mersin’de daha önce domatesin yollara döküldüğünü hatırlatan Devlet Bahçeli, ‘domatesi tehdit unsuru haline getirmenin ne alakası var?’ dedi. Bu konuların tahrik unsuru olarak kullanıldığını dile getiren Bahçeli, buna karşı olduklarını, gelişmelerin seçime yansımayacağını söyledi.

MANSUR YAVAŞ AÇIKLAMASI

Millet İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mansur Yavaş hakkında da konuşan Devlet Bahçeli, siyaseti kirletmemek, siyaset yapanları sıkıntıya sokmamak için adaylıktan çekilmesi gerektiğini söyledi ve Kemal Kılıçdaroğlu’na, “Ankara Belediye Başkan adayı bu şekilde seçime girmemelidir, kendisini yıpratmasın” sözleriyle çağrıda bulundu.

DONALD TRUMP’IN GOLAN TEPELERİ AÇIKLAMASI

Devlet Bahçeli, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıma zamanı geldi’ açıklaması hakkında da konuştu. Bahçeli, ‘İşgal edilmiş Golan Tepeleri’nin İsrail egemenliğine taşımış olması dünyada ve ABD’de huzuru, barışı zora sokan bir hatadır’ ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca Trump’a, ‘Sen kimsin? Golan Tepesi’ndeki egemenliği nasıl vermeye çalışıyorsun? Bir İsrail Devleti var. Dünyada ve Türkiye’de Yahudi vatandaşlarımız var, bu çılgınlığa onların dur demesi gerek. Yolsuzluk yapan Netanyahu’ya bunu söylerse onu yeşertirsin’ dedi.

“İDAMIN KALDIRILMASINI DSP VE ANAP DESTEKLEDİ, BİZ ÖCALAN’IN İDAM EDİLMESİ KONUSUNDA KARARLIYDIK”

İdamın kaldırılmasının büyük hata olduğunu söyleyen Bahçeli, bu durumun caydırıcılık vasfını tamamen sildiğini, meselenin bazı AB ilişkiler çerçevesinde geri getirilemeyecek noktalara götürüldüğünü belirtti. 

Bahçeli açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bu Öcalan denilen cani Türkiye'ye getirildiği zaman mahkemeler başladı ve idam kararı verildi. Sonra bu idam hayata geçsin mi, geçmesin mi tartışmaları yapıldı. O zaman biz idam edilmesi konusunda kesin kararlılık ortaya koyduk. 57. koalisyon hükümetinde 7 saat 23 dakika tartıştık. DSP Genel Başkanı sayın Ecevit ‘ben idama hem insani olarak hem partimiz olarak karşıyım’ dedi. ANAP Başkanı idamı benimsemediklerini söyledi. Ben de 7 saat 23 dakikada devamlı idamdan yana oldum. Sonunda bir metin çıkardık. 3 maddede şunlar şunlar gerçekleşmezse idam meclise gönderilir. Meclis'te 52 idam kararı var. 20'ye yakın PKK'lı vardı. Birtakım tartışmalardan sonra idamı kaldırdılar.”

3-3 SONA EREN BEŞİKTAŞ – FENERBAHÇE MAÇI

Türk futbolunda 3 tane köklü takım olduğunu belirten Devlet Bahçeli, Fenerbahçe’nin bir süreç yaşadığını, yönetim değişikliği sonrasında beklenen sonuçları alamadığını ifade ederek, Beşiktaş’la oynanacak maç öncesi birbirlerini incitmemesi adına ‘berbere kalmalılar’ tavsiyesinde bulunduğunu, ‘Beşiktaş 3-0 öndeydi sonra 3-3 oldu, nasıl olur diye merak ettim’ dedi.

DEVLET BAHÇELİ HANGİ DİZİLERİ İZLİYOR?

Devlet Bahçeli, TV’de iki diziyi takip ettiğini ve bunlardan birinin ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ diğerinin ise ‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizisi olduğunu söyledi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum