Devleti sıfırdan kuracağız

Devleti sıfırdan kuracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişimini büyük bir depreme benzetti ve artçıları olabileceğini, hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. "Öz güveni yüksek ve tankı halka sürmeyecek kadar vatanını seven bir asker istediklerini" söyleyen Erdoğan, F

Erdoğan, Katar merkezli El Cezire Televizyonu'na verdiği mülakatta, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruları cevapladı. Erdoğan, bu grubun dini bir cemaat olmadığını, ülkeyi ve ekonomiyi kontrol altına almaya çalışan terör örgütü olduğunu vurgulayarak, "Zalime karşı gevşeklik göstermek mazluma yapılmış bir ihanettir. Darbecilere karşı gevşeklik göstermeyeceğiz. Onlar haindirler. Onlara merhamet etmeyeceğiz" dedi.

 

Örgütün sadece kendi özel çıkarları olduğunu, bu çıkarları yok edeceklerine dikkati çeken Erdoğan, "Devlet kurumlarında bunların var olmalarına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, devleti demokratik şekilde yönettiklerini anlatarak, "Darbeciler, Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ve MİT'i bombaladılar. Ordu birimlerine hakim olmaya çalıştılar. Onlar bazı binaları ele geçirebilirler ama asla halkı ele geçiremeyecekler" değerlendirmesinde bulundu.

 

'Ona tabi olanlar bedelini ödeyecek'

"Pensilvanya'daki zatın verdiği emirle siviller bombalandı" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ona tabi olan tüm zalimler bunun bedelini ödeyecek. Bunlar halka egemen olmak için dini istismar ediyor. Ölümden korkmuyoruz. Bizler Müslümanız ve bize göre ölüm bir kaderdir. Kaderimiz geldiğinde bu ne bir saat öne alınır ne de geriye. Tankın altına yatan gence bakın."

 

'Dershaneleri kapatınca gözleri döndü'

El Cezire'ye verdiği mülakatta, cemaatin yüksek mevkilere sızmasına ilişkin ise, "Bunlar kertenkele gibi renk değiştiriyorlar, Haşhaşiler gibi. Özal ile Demirel ile Ecevit ile iyi ilişkileri vardı ancak daha sonra gerçek yüzleri ortaya çıktı. 2010'dan bu yana onlarla mücadele ediyorduk. Dershaneleri kapattık, bu onların en güçlü kaleleriydi. Kapattığımız zaman gözleri döndü. ABD'de kiralık okulları var. ABD'de de işleri engellenirse yine gözleri dönecek. Birçok ülke bize diyor ki 'Gelin, bizi bunlardan kurtarın. Türkler olarak kendi okullarınızı kurun" ifadelerini kullandı.

 

'Darbe girişiminin artçıları olacak'

Darbenin Yüksek Askeri Şura toplantısı nedeniyle erkene alındığını ancak halkın darbecilere izin vermediğini anlatan Erdoğan, darbe girişimini de büyük bir depreme benzetti ve artçıları olabileceğini, hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. 

FETÖ'ye karşı yürütülen mücadeleye ilişkin de Erdoğan, şunları anlattı: "Dikey temizlik yapmak zorundayız, yatay da. Askeri okulları temizliyoruz. TSK'da da bu temizlik gerekiyordu. Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı daha da güçlü olacak. Öz güveni yüksek ordu istiyoruz ancak aynı zamanda tankı halka süremeyecek kadar vatanını seven bir asker istiyoruz."

'Devleti sıfırdan kuracağız'

Soruşturmaların devam ettiğine ancak bunun uzun vadeli bir iş olacağına değinen Erdoğan, "Onların köklerini kazacağız. Devleti sıfırdan kuracağız. Güvenlik güçlerimizi temizleyeceğiz. Bu yöndeki çalışmaları destekliyoruz" diye konuştu.

İstanbul Yenikapı'da muhalefet partilerinin de katılımıyla düzenlenecek "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" ile ilgili olarak da Erdoğan, "Bu mitinge katılmaları için CHP ve MHP'ye davet gönderdim ve onlardan da olumlu cevap aldım. Bu mitingde birlik olduğumuz mesajını vereceğiz. Yenikapı mitingi sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli. Bugün tek vatan, tek bayrak, tek millet ve tek devlet olacağız" ifadelerini kullandı.

'Despot ya da diktatör değilim'

Darbe girişiminin sonrasına yönelik yapılan eleştiriler hatırlatılan ve "kendisinin ülkeyi istediği gibi yönetme kudretine eriştiği" yönündeki değerlendirmeler sorulan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunları asla kabul etmiyorum. Ben Türk halkının bana vermediği bir hakkı kullanmam. Despot ya da diktatör değilim. Eğer halk başkanlık sistemine geçme yönünde bir karar alırsa o vakit bana verilen yetkileri kullanırım. Ben anayasanın bana vermemiş olduğu bir yetkiyi asla kullanma hakkına sahip değilim. Bu, Tayyip Erdoğan'ın karakteridir. Bütün dünyanın bunu böyle bilmesini istiyorum."

Batı ülkelerinin tutumlarına ilişkin eleştirilerini yineleyen Erdoğan, Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin de "ABD’nin bizi anlayacağını ve teslim konusunda gerekeni yapacağını umuyoruz" dedi. Erdoğan, ABD yönetiminin Gülen'in darbe ile bağlantısına ilişkin sorduğu kanıtın da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar olduğunu söyledi.

Fethullah Gülen'i "çok akıllı biri olmamakla", "peygamber kıssaları anlatarak sadece ağlayan ve insanları ağlatan bir zat" olarak tanımlayan Erdoğan, "Ama ne yazık ki ona inananlar var. Birikimler yaptılar. Bu paralarla büyük yatırımlar yaptılar. İslam'ı kullandılar. Bir Mısır televizyon kanalında dediği gibi, 170 ülkede okulları var. Onlar o devletlerin liderlerinin, ileri gelenlerinin çocuklarını yetiştiriyorlar ve zamanla o ülkeleri ele geçirmek istiyorlar" şeklinde konuştu.

Erdoğan mülakatta bölge sorunlarına ve Avrupa'ya yönelik mülteci akınına ilişkin de konuştu, Rusya'ya yapacağı ziyarete değindi ve Putin ile Suriye'yi ele alacaklarını belirtti.

15 Temmuz şehidinin evini ziyaret etti

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi Borsa İstanbul binası önünde şehit olan Fatih Satır ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehit olan Çetin Can'ın ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan da eşlik etti. Ziyaretler sırasında halkın yoğun ilgi gösterdiği Erdoğan, herkesi Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne davet etti. Çetin Can'ın ailesine taziye ziyaretinden ayrıldığı sırada toplanan kalabalığa da hitap eden Erdoğan, şunları söyledi: "Kim ne derse desin bu ülkeyi bölemeyecekler. Bu milleti parçalayamayacaklar. Milletime inanıyorum, milletime güveniyorum. Milletimi meydanlara davet ettiğim o gece, meydanları 3 saat içerisinde 10 binlerin, 100 binlerin, milyonların doldurduğu o gece bir darbeler tarihidir. Fakat darbeler tarihini ters yüz eden bir tarihtir. Siz bu tarihi tam tersine çevirdiniz, püskürttünüz. Yeni bir tarih yazdınız. Dünya bunu yazacak, dünya bunu okuyacak. Küçük yavrularımız sizlerle övünecekler. Bizi kıskandılar, bizi kıskanıyorlar. Türkiye'yi küçültmek istediler. Türkiye'yi bölmek istediler. Ama onlar küçültmek istedikçe, bölmek istedikçe Türkiye büyüdü, büyümeye devam ediyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.