'Dezenformasyon Yasası' teklifinin tartışmalı maddesi Meclis'te kabul edildi

'Dezenformasyon Yasası' teklifinin tartışmalı maddesi Meclis'te kabul edildi

'Dezenformasyon Yasası' teklifinin 29'uncu maddesi Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.

İnternette dezenformasyonla mücadeleyi amaçlayan 40 maddelik yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sürüyor. Yalan haber yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. madde AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Söz konusu maddeyle yeni bir suç tanımlanıyor ve Türk Ceza Kanunu'na dezenformasyonla ilgili 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu eklenmiş olacak.

Suçun oluşması için ise; yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni ise şeklinde 5 şart aranıyor.

 

MUHALEFET PROTESTO ETMİŞTİ

 

TBMM'de Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü sırada muhalefetin 'sansür yasası' olarak nitelendirdiği 29. Madde'ye gelindiğinde muhalefet sıraları pankart açıp alkışlı protestoda bulunmuş, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, TBMM İçtüzüğü'nün 68. maddesi gereği Genel Kurulu kapatmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Biz son ana kadar uzlaşma aramaya devam edeceğiz; geçerse Anayasa Mahkemesi'ne yayınlandığı günün ertesi günü gitmeyi planlıyoruz. Yasayla 'Ya zindan ya sus' diyorlar" demişti.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise, "Bu, Türkiye'yi karanlık bir tünele sokar, tünele girmeden tekrar uyarıyoruz, aradığımız şey uzlaşıdır" ifadelerini kullanmıştı.

 

DEZENFORMASYON YASASI'NIN 29. MADDESİ NEDİR?

 

Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde şöyle:

 

"MADDE 217/A

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.