Dilenci cemaati: Süleymancılar

Dilenci cemaati: Süleymancılar

Günümüz tarikat ve cemaatlerin, ilkelerine aykırı olmasına, rağmen para ve siyaset ile ilgileri tartışılıyor. Bu cemaatlerden en çok konuşulan ise Süleymancılar cemaati. İşte Süleymancıların para aşkı...

Kamuoyunda "Mavi Takkeliler" olarak bilinen, Süleyman Hilmi Tunahan'ın kurduğu Süleymancılar hakkında en çok konuşulan, para ve siyaset ile olan ilişkileri. 

AK Parti'ye karşı oldukları bilinen Süleymancılar, siyaset ile o kadar iç içe girmişler ki, cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan'ın torunu olan Fatih Süleyman Denizolgun'u AK Parti vekili diye cemaatten dışladılar.

Süleymancıların paraya olan düşkünlükleri ise bilinen ve en çok eleştirilen konuların başında geliyor. 

Yıllar önce Süleymancıların din dışı davranışlarını ve paraya karşı zaaflarını kitap haline getiren Ömer Öngüt, şu cümleleri kullanmıştı: "Dinleri Süleymancılık, İmanları Para, Has Huyları Gasp, Meslekleri de Dilencilik"

Eğitimci ve yazar Sait Çamlıca'da bugün bu konuyu gündeme getirdi.

Siyasetcafe'deki köşesinde kaleme aldığı "Süleymancılar ve Esnaf "başlıklı yazısında, Süleymancıların maddi kazanç için nelere başvurduğunu yazdı. 

Süleymancılardan "dilenci cemaat" diye bahseden Çamlıca, şu ifadeleri yazdı:

Dilenci Cemaati

Her il ve ilçede şubesi olan cemaatlerden birisi de Süleymancılardır. Biraz yakından tanıyanların ‘Dilenci Cemaat’ olarak tanımladığı Süleymancılar, para toplama konusunda sahaya en çok hakim olan cemaatlerden birisidir. FETÖ ekibinin para kaynaklarının bir kısmı biliniyordu. Okul, hastane, dershane, yayıncılık, kitapçı, kargo şirketi, yazılım şirketi gibi birçok kurumu vardı FETÖ ekibin. Ancak Süleymancıların para kaynakları çok görünmez. 

Koltuk altında makbuz çantası, elinde bir yurt inşaatının resmi ile kapı kapı dolaşan Süleymancılar var. Kuran kursu için veya talebe yurdu için yardım topladıklarını söyleyerek sokak sokak esnaf gezer bu adamlar. Küçük yaştan başlayarak başka biri tarafından eğitildikleri için, kapıdan kovulsalar bile diğer kapıdan içeri girecek kadar yüzsüzdürler. İçlerinde en arsız olanları, yüzdelik karşılığında, sadece para toplama memuru gibi çalışır. Her sabah işe gidip akşam dönen biri gibi, sürekli esnaf gezisi yaparlar. Buraya kadar yazdıklarımı, İslami camiada olan birçok insan biliyor. Asıl düşünülmeyen tarafını anlatayım.

Vergi Daireleri ve Süleymancılar

Büyükşehirlerde küçük esnaf her zaman sıkıntılıdır. Kira ayrı dert, büyüklerle rekabet ayrı bir derttir. Vergi ödemeleri ve denetimleri esnaf için bazen kırılma noktası olur. Özellikle pandemi sürecinde ölüm kalım savaşı veriyor birçok küçük esnaf. Bu süreçte devletin desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Maliye bakanlığında, özellikle Büyükşehirlerde, denetim memurları küçük esnafın ipini elinde tutuyor. İstanbul’da esnaf olan bazı arkadaşlar yüksek miktarda cezaları kesen Süleymancı memurlardan şikayet ediyorlar. Kimi kime şikayet edeceklerini de bilmiyorlar. ‘Kızımı kaçıran Kadı, kime şikayet edeyim Dadı’ diyorlar. 

FETÖ ile mücadele ederken, diğer cemaatleri masum görmenin bedeli çok ağır olacak böyle giderse. Devleti yönetenler, tedbir almak için yeni bir 17 / 25 Aralık operasyonu veya 15 Temmuz gibi bir darbe girişimi beklemesin. Türkiye’ye diz çöktürmek isteyenler ikinci kez aynı yerden saldırmazlar. Sürekli yeni ve farklı bir yöntem denemeye devam edecekler.

Sait Çamlıca'nın yazsının tamamını okuma için tıklayın

 

 

suleymancilar-taciz.JPG

suleymancilari-kim.JPG

 

siyasetcafe.com

 

Süleymancılardan skandal video: Alihan Kuriş 2 peygamber yetkisine sahip

Süleymancılardan skandal video: Alihan Kuriş 2 peygamber yetkisine sahip

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.