Dinmeyen acı 6 Şubat! Büyük yıkımın üzerinden bir yıl geçti

Dinmeyen acı 6 Şubat! Büyük yıkımın üzerinden bir yıl geçti

2023 yılının 6 Şubat günü Türkiye büyük bir yıkıma gözlerine açtı. Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem binlerce vatandaşımızı bizden kopardı...

Takvimler 6 şubat 2023 Pazartesi gününü gösterdiğinde Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 9 saat sonra saat 13.24’ü gösterdiğinde ise Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Deprem, Maraş, Antep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Urfa, Adana ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerde hissedildi.

Peş peşe yaşanan depremden 13 milyon kişi doğrudan etkilenirken 11 ilde resmi rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Deprem, Suriye’de de büyük bir yıkıma sebebiyet verdi, bölgede en az 5 bin 800 kişi yaşamını yitirdi.

Ciddi kayıpların ve yıkımların yaşandığı illerde aylarca soğuk hava koşullarında kurtarma çalışmaları yapıldı. Enkaz altında kalan binlerce insan hayatlarını kaybetti. Bugün itibarıyla depremin ardından bulunamayan kayıplar ‘ölü’ kabul edilecek.

Depremden sağ kurtulan yüz binlerce insan ise evsiz kaldı. Bölgeye geç ulaştırılan çadırlarda kalmaya başlayan vatandaşlar yaşam mücadelesi vermeye başlasa da bölgedeki elektrik ve su kesintileri ile soğuk hava şartları hayatı çok zorlaştırdı. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine karşın hâlâ barınma, ısınma problemleri sürüyor. Konteynerde kalanlar hem içme suyuna hem de şebeke suyuna yeterli miktarda ulaşamıyor.

45 ÜLKE DESTEK VERDİ

Depremin ardından Türkiye’nin uluslararası yardım talebinde bulunmasıyla NATO ve AB’nin yanı sıra 45 ülke “yardıma hazır” olduklarını açıkladı. Bunların arasında Azerbaycan, ABD, Çin, İran, Mısır, Rusya, Japonya, Polonya, Belçika, İtalya, İsveç, Romanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere yer aldı.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin olduğu gün dördüncü
seviye uluslararası yardım çağrısında bulundu. Dönemin Gençlik ve Spor
Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yapılacak tüm ulusal spor organizasyonlarının ikinci bir açıklamaya kadar durdurulduğu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise depremden etkilenen kentlerdeki hastanelerde ciddi hasar olduğunu kaydetti.

Dördüncü seviye alarm durumu, acil durumlar ve büyük tehlikelere karşı kullanılan en yüksek alarm seviyesi. Bu seviye, komşu ülkelerden gelecek her türlü ilk yardımın kabulü anlamına geliyor.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin olduğu gün yedi gün millî yas ilan etti. Erdoğan, “Depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir” dedi.

Erdoğan 7 Şubat Salı günü ise OHAL ilan ederek 10 ilin “afet bölgesi” olarak ilan edildiğini açıkladı.

İLETİŞİM SORUNLARI

Depremin ardından bölgede yaşanan iletişim ‘aksaklığı’ yaşandı. GSM şirketleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’a soruşturma açıldı. Öte yandan yaşanan depremlerden sonra Twitter ve bazı sosyal medya sitelerine erişim sınırlandırıldı. Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine 9,5 saat sonra bant daraltma uygulamasına son verildi.

1 YILDA YAKLAŞIK 57 BİN KEZ SALLANDI

6 Şubat 2023’te 04.17’de Pazarcık-Maraş ve 13.27’de Elbistan-Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 11 ilde bir yıl içerisinde çok sayıda deprem hareketliliği meydana geldi.

Depremden etkilenen il sayısı: 11

Hayatını kaybeden kişi sayısı: 53.537

Yaralanan kişi sayısı: 107.213

Göç eden kişi sayısı: 3 milyon

Yıkılmış/yıkılacak bina sayısı: 674.416

Deprem sonrası ihale yapılan konut sayısı: 108.936

Tamamlanma oranı %70 üstü olan konut sayısı: 25.119

11 kentte 1 yılda meydana gelen deprem sayısı: 57.015

Bölgede kurulan çadır sayısı: 645 bin

Bölgede kurulan konteyner sayısı: 215.224

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.