Dış Basın, “ABD-Türkiye evliliği kurtarılabilir mi?” sorusuna yanıt arıyor

Dış Basın, “ABD-Türkiye evliliği kurtarılabilir mi?” sorusuna yanıt arıyor

Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan gerginlikler ve ikili bağlar için ciddi sıkıntı yaratan Atilla davasını yakından izleyen ABD basını, "ABD-Türkiye evliliği kurtarılabilir mi?" sorusuna da yanıt arıyor.

Washington Examiner Gazetesi, "ABD-Türkiye evliliği kurtarılabilir mi?" başlığını kullandığı analizinde, "kağıt üstünde yakın müttefik" dediği ABD ve Türkiye'yi "gittikçe hemen hemen hiçbir şeyde mutabık kalamayan ancak çocuklarının iyiliği için mutluymuş gibi davranıp hep didişen uzunca evli bir çifte" benzetti.

"Hiçbir zaman kolay olmayan" ABD-Türkiye ilişkisinin Ankara'nın "siyasi muhalefet ve özgür basına baskı uygularken yeni yollardan sınandığını" öne süren gazete, iki ülke arasındaki "son sürtüşme noktası" olarak ise New York'ta görülen ve Rıza Sarraf'ın tanık olarak ifade verdiği davayı gösterdi.

Washington Examiner'a göre, Türkiye'nin Fethullah Gülen'in iadesi talebinin anımsattığı analize göre, "Bu günlerde Washington ve Ankara'yı ayrıştıran o kadar sorun var ki ilişkilerin tam hangi noktada kötüye gittiğini söylemek zor."

ABD'nin YPG'ye sağladığı yardım meselesi de üzerinde duran gazete, bunun ardından da Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın alma kararının Türkiye'nin NATO ortaklarında yarattığı "rahatsızlığa" vurgu yaptı.

Ankara ile Moskova arasında son dönemde gözlenen "yakınlaşma"ya değinilirken, "NATO'nun kurucu üyesi" denilen Ankara'nın "NATO'nun başdüşmanı olan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile samimiyeti nedeniyle birçok gözlemci Türkiye'nin sadakatını sorguluyor" gibi ifadeler kullanıldı.

Gazete, analizinde değerlendirmelerine yer verdiği ABD'li uzmanların "NATO'da kaldığı sürece Türkiye'ye bir müttefikin hak ettiği saygı gösterilmesi gerektiği" ancak Ankara'nın "gerçek bir müttefik gibi davranmadığı" gibi görüşleri de aktardı.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.