DİSK-AR’a göre istihdamı ‘çıraklar’ artırdı

DİSK-AR’a göre istihdamı ‘çıraklar’ artırdı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı işgücü verilerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

DİSK-AR Ağustos 2017 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre istihdamda son bir yılda 1 milyon 355 bin kişilik bir artış yaşandığını ancak bu artışın büyük bölümünün stajyer, çırak, kursiyer ve bursiyerden oluştuğunu belirtti. 
İstatistiklerin istihdamda yaşanan artışın gerçek nedenlerini yeterince ortaya koymadığını ifade deden DİSK-AR, SGK verilerine bakıldığında istihdamda yaşanan artışın gerçek yüzü ortaya çıktığını vurguladı. 

-1 MİLYON 127 BİN STRAJYER VE ÇIRAK-

Yapılan açıklamada SGK Ağustos verilerine göre toplam sigortalı sayısının Ağustos 2016-2017 döneminde 1 milyon 370 bin arttığı, ancak bu artışın sadece 205 bininin zorunlu sigortalı işçilerden oluştuğu ifade edildi. SGK verilerine göre son bir yılda çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyer sayısı 1 milyon 127 bin arttı. Açıklamada, “İstihdam artışının asıl kaynağı sigortalı işçi artışından değil stajyer, kursiyer ve bursiyer artışından kaynaklanıyor. TÜİK verilerine göre dar tanımlı ve mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,8 olarak gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsiz sayısı ise 3 milyon 417 bin olarak gerçekleşti” denildi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.