Diyanet'in İslam Ansiklopedisinde skandal ifadeler! 'Regaib Kandili'nin ne fazileti var ne de dinde yeri'

Diyanet'in İslam Ansiklopedisinde skandal ifadeler! 'Regaib Kandili'nin ne fazileti var ne de dinde yeri'

Diaynet'in İslam Ansiklopedisinde Regaib Kandili diye bir kandilin olmadığı, hiç bir faziletinin de bulunmadığı ifadeleri yer aldı.

İslam dünyası için büyük bir öneme sahip olan üç aylardan Regaib Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.

Bu akşam idrak edilecek olan bu faziletli gece sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına geliyor.

Regaib Kandili ile ilgili yapılacak olan ibadetler ve okunacak dualar ise vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi ile araştırılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vatandaşların merakını gidermek için yayına verdiği İslam Ansiklopedisi'de bir çok konuya dair bilgi veriyor.

 

'REGAİB KANDİLİ DİYE BİR ŞEY YOK'

 

Ancak Regaib Kandili ile ilgili yapılan araştırmada İslam Ansiklopedisi yayınında karşımıza şoke eden ifadeler çıkıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı İslam Ansiklopedisinde yer alan ifadelere göre 'Peygamber’in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis âlimlerince belirtilmiştir.' belirtiliyor.

Yani Regaib Gecesi'nin hiçbir hükmü yok, hatta bu gece de yapılan ibadetlerin bir anlamı da yok.

 

an.JPG

 

Bu skandal ifadelerin yer aldığı İslam Ansiklopedisinde Regaib Gecesi ile ilgili şu ifadeler de yer alıyor:

 

'İslâm âlimlerinin büyük bir kısmı Hz. Peygamber, sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde Regaib kandilinin bilinmediğini, kandil geceleri kutlanmasının diğer dinlerin tesiriyle ortaya çıktığını, dolayısıyla bu gecede özel bir ibadet yapmanın dinde yeni ibadet ihdası anlamına geleceğini, Resûl-i Ekrem tarafından genel olarak bid‘atların yasaklanmasının yanı sıra (Buhârî, “Ṣulḥ”, 5) cuma günü ve gecesi özel bir ibadet yapılmasının da yasaklandığını (Müslim, “Ṣıyâm”, 147, 148), bu sebeple Regaib günü ve gecesinde muayyen ibadetler yapmanın dinen sakıncalı olduğunu belirtmiştir. Bir kısım âlimler ise genel anlamda fazileti âyet ve hadislerde belirtilen receb ayının bir gecesi olması dolayısıyla Regaib’in de faziletli gecelerden sayılacağını, namazın en üstün ibadet olup akşamla yatsı arasında nâfile namaz kılmanın fazileti hakkında -zayıf da olsa- hadisler, sahâbî ve tâbiî sözleri (Tirmizî, “Ṣalât”, 204; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 185; Taberî, XV, 69; XXI, 100) bulunduğunu, müslüman toplumlarda özel zaman dilimleri olduğuna inanılan, dinî duyguların yoğun biçimde yaşandığı bu geceleri vesile ederek kazâ ve nâfile namaz kılmanın, Kur’an okumanın, çeşitli hayırlar yaparak Allah’a yaklaşmaya çalışmanın dinen bir sakıncası olmayacağını ifade etmişlerdir. Bu konuda birinci görüşü savunan Mâlikî fakihi İzzeddin İbn Abdüsselâm ile ikinci görüşü savunan hadis âlimi İbnü’s-Salâh arasında bir münazara gerçekleşmiş (münazaranın tam metni için bk. Sofuoğlu, VII [1992], s. 17-45), âlimlerin birçoğu İbn Abdüsselâm’a hak vermiş, bunun üzerine Eyyûbî Hükümdarı el-Melikü’l-Kâmil, Regaib namazının camilerde kılınmasını ve bu gecenin kutlanmasını yasaklamıştır. Daha sonraki dönemlerde de benzer tartışma ve olaylar meydana gelmiştir. Osmanlı devrinde Molla Fenârî, Regaib gecesi hakkında olumlu görüş belirtmiş, çeşitli dönemlerde bu konuda lehte ve aleyhte risâleler yazılmıştır (Keşfü’ẓ-ẓunûn, bk. bibl.; Îżâḥu’l-meknûn, II, 196). Farklı görüş ve uygulamalar günümüzde de varlığını sürdürmektedir.'

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.