Doktorlar bunu tartışıyor; Covid-19 (Korona) pandemik mi değilmi? Pandemik hastalık nedir?

Doktorlar bunu tartışıyor; Covid-19 (Korona) pandemik mi değilmi? Pandemik hastalık nedir?

Türkiye'de doktorlar bunu tartışıyor: Covid-19 (Korona) pandemik mi değilmi? Pandemik hastalık nedir? Hangi hastalıklar pandemiktir? Tarihte hangi hastalıklar pandemiktir?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 30'dan fazla ülkede çok sayıda kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan Covid-19 (yeni tip korona) virüsü vakasına henüz Türkiye’de rastlanmadı ama tıp dünyasında tartışmaları çoktan başladı.

Türk uzmanlar Covid-19 (yeni tip korona) ikiye bölündü. Bazı uzmanlar, virüsün pandemiye dönüşmesinden endişe ederken bazıları da "Yeterli koşullar yok, pandemi oluşmaz" görüşünde.

Peki pandemik nedir? Hangi hastalıklar pandemiktir?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isimdir pandemik hastalık.

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımına göre bir hastalığın pandemik sayılabilmesi için üç şart var:

  • Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı
  • Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması
  • Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması


Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılamamaktadır (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) en son 2009 yılında domuz gribini pandemik hastalık ilan etmişti.

Corona virüsten kaynaklanan ve ‘covid-19’ adı verilen virüs henüz pandemik hastalık kategorisine alınmadı.

 

 

Virüsün pandemi kapsamına alınıp alınmayacağı konusunda Türk doktorlar ise ikiye bölündü. Bazı uzmanlar, virüsün pandemiye dönüşmesinden endişelenirken bazıları da “Yeterli koşullar yok, pandemi oluşmaz” diyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Uzun, “Vakalara ve virüsün gidişatına baktığımızda, sayılarda bir azalma olduğunu görüyoruz. Gidişatın pandemiye dönüşmeyeceğini düşünüyorum. Şu anda Çin’de virüsün aşısının bulunduğunu ancak testlerin devam ettiğini biliyoruz. Corona virüsü artma eğiliminde olsaydı ya da 30 ülke dışında da görülseydi pandemi kategorisinde değerlendirebilirdik” derken Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Mehmet Ceyhan ise, “Şu anda farklı kıtalarda görülmesi de pandemik hastalık olduğunu gösteriyor. Kısa bir zaman içerisinde Dünya Sağlık Örgütü’nün de pandemi diyeceğini düşünüyorum. Pandemi denildiğinde alınacak önlemler de farklılaşıyor” şeklinde değerlendiriyor salgını.

Tarihteki pandemik hastalıklar


Kara veba
Kolera
Grip
Tifo
Domuz gribi

COVİD-19 da son durum nedir?

Dünyada bugüne dek 2 bin 700 kişi corona virüsünden hayatını kaybetti. Virüs, en son İran’da can aldı. Türkiye de bu kapsamda İran-Van sınırını kapatarak, İranlı yolcu girişlerini durdurdu.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.