Dolar'da korkutan tahmin! İşte doların 35'e çıkacağı tarih

Dolar'da korkutan tahmin! İşte doların 35'e çıkacağı tarih

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Merkez doları çıldırtacak. TCMB'den aldığımız grafikle ispat ediyoruz. Şimşek yanlış yola girdi. Eğer dönmezse kurda 35 karşımıza çıkar" dedi.

Avrasya Yatırım'dan Evren Devrim Zelyut, YouTube kanalında yayınladığı piyasa analizi videosunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) M1 para arzı rakamlarına dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanlış yola girdi. Eğer bu yoldan dönmezse kurda 35 karşımıza çıkar" diyen Zelyut, TCMB'nin grafiğine dikkat çekti.

Zelyut; 2023 temmuzunda M1 para arzının (ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamı) 4.2 trilyona çıktığını belirtti. Zelyut "Para arzının bu kadar artması çok daha sert yükselişler getirecek. Bir ülkede para arzından daha fazla para basarsanız bu enflasyona neden olur" dedi.

 

Zelyut'un tespitleri şöyle:

 

* TBMM'ye sunulan teklifte KKM'de hazine desteği uygulaması, para basılması anlamına geliyor. Bu da enflasyonu çıldırtacak.

* Muazzam açıklar para basılarak ve zam yapılarak kapatılmaya çalışılıyor. Bu zamlar enflasyonu tetikleyecek.

* Keşke reformları sağlayacak bir program yapılsaydı. Vakit hala geç değil, yalnızca Körfez sermayesini değil Batı sermayesini de getirecek reformları hayata geçirebilirseniz halkın üstüne yüklenecek vergi yükünü hafifletebilirsiniz. Ama Batı sermayesi gelmezse, direkt yatırımlar olarak gelmezse halkın üstüne zamlar yağar, halk ezilir. Sadece Körfez'e yüzünüzü dönmekle bu olmaz.

* Zamlar demek, TL'nin değer kaybı, doların değerinin yükselmesi demek. Bu 30'un kırılıp 35'e gidilmesine yol açacak.

* 25 milyar dolar 4 aylık dış ticaret açığı. Sizin yılbaşına kadar durumu çevirmeniz, yılbaşından sonra 30'un kırılıp 35'in karşımıza gelmesine netice verecek.

* Mehmet Şimşek'in elini serbest bırakın, faizi bırakın arttırsın. Dış sermayede Batı'ya da dayansın. Zam ve vergi artışlarını ancak böyle önleyebiliriz.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.