Dünya Tuvalet Günü'nde uzmanlar tartıştı, yıkayarak mı silerek mi ?

Dünya Tuvalet Günü'nde uzmanlar tartıştı, yıkayarak mı silerek mi ?

Dünya Tuvalet Günü'nde uzmanlar tartıştı, yıkayarak mı silerek mi ? Oturarak mı çömelerek mi?

Geride bıraktığımız 19 Kasım Dünya Tuvalet Günü idi . Birleşmiş Milletler, herkesin sağlıklı tuvalete ulaşmasını amaçladığı için 2013 yılında böyle bir gün ilan etmişti. Dünyanın bazı ülkelerindeki tuvalet alışkanlıkları normal karşılanırken bazı ülkelerindeki alışkanlıklar ise diğer ülkelerdeki insanları şaşırtabiliyor.

Batı ülkelerinin çoğunda tuvalette temizlenme yöntemi yıkanmak yerine silinmek.

Tuvalette suyla temizlenmeyi tercih edenler ise “su, kağıttan daha iyi temizliyor” diyerek şu soruyu soruyor; "elinize bulaşan çikolatalı pudingi sadece peçeteyle mi temizlerdiniz?"

Tarihte Antik Yunanlıların kullandığı yöntem ise oldukça ilgi çekici ve şaşırtıcı; seramik parçaları, Amerika kıtasına ilk ulaşan Avrupalılar ise mısır koçanı kullanmışlar.

Dünyada "bide" kelimesini sözlüklere sokanlar ise Fransızlar. Bideler, Fransa'da artık çok kullanılmasa da, İtalya ve Arjantin'de hala yaygın.

ABD ve İngiltere de dahil dünyanın büyük kısmı ise hala tuvalet kağıtlarına bağımlı.

Günümüzde ise birçok ülkenin vatandaşları, çok uzun süredir tuvalete yaptıkları ziyaretleri suyla sonlandırmakta. Özellikle suyla temizlik, İslami öğreti temizlik için su kullanımı tavsiye ettiğinden, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerde hala tercih edilen yöntem.

Su mu, kağıt mı tartışmasıyla yakından ilgilenen biri de, tuvalete karşı kültürel ve tarihi tutumları araştıran, Avusturalya hükümetinden proje müdürü Zul Othman.

Othman'ın araştırması, bazı Müslüman Avusturalyalıların Batı tarzı tuvaletlere adapte olduklarını ve hem tuvalet kağıdı hem de ya bir maşrapa ya da tuvaletlerin hemen yanına duşlar koyduklarını gösteriyor.

tuvalet-dusu.jpg

Ancak bu temizlik anlayışı, sadece Müslümanlarla da sınırlı değil.

Verilere göre en çok tuvalet kağıdı tüketen ülke ABD. İkincilik Almanya, üçüncülük ise İngiltere’ye ait.

Tuvalet temizlenme yöntemleri her ülkede çeşitli hikayelere konu olmakta. Örneğin bunlardan biri; Mumbaili veri mühendisi Ashtha Garg, son iki yıldır San Fransisco'da yaşıyor ve tuvaletine bir tas alabilmek için aramadık yer bırakmadığını anlatıyor ve sonunda aradığını, bir Hintlinin dükkanında bulmuş.

Othman, Batılıların hep bir tür kağıt kullanma ısrarının kendisini şaşırttığını anlatıyor. İngiltere'nın Sheffield kentinde tuvalet kağıdı biten bir sınıf arkadaşı, sonunda 20 sterlinlik bir banknotla temizlenmiş.

 

dollar-bills-down-toilet-1101-1194.jpg

Oturmak mı, çömelmek mi?

Çin’de her iki tipte tuvalet de Han Hanedanı döneminde (M.Ö 206-M.S 229) kullanılmış. Çin'de bu konuda bölgesel farklılıklar olsa da, şu anda ülke genelindeki umumi tuvaletlerde çömelmek hakim.

Bugün bile, dünyanın üçte ikisinin çömeldiği tahmin ediliyor.

Ancak birçok batılı, "porselen tahttan" daha mantıklı ve faydalı bir modele karşı direnmeyi sürdürüyorlar.

Uzmanlara göre anatomik olarak çömelmek daha iyi ve açı dışkının daha rahat çıkışını sağlıyor. Bağırsak hareketleri daha hızlı oluyor ve daha az ıkınılıyor.

Ayrıca çömelmenin birçok yararı da var. Yaşlı Çinlilerin gücü ve esnekliği genç beyazları utandıracak düzeyde olabiliyor.

Amerikalılar için ise tuvalette geçirilen uzun süre bir tür eğlence.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler

Kaynak:BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.