Dünyaca ünlü Time Dergisi’nden çok konuşulacak kapak: “Güçlü adamlar geliyor”.

Dünyaca ünlü Time Dergisi’nden çok konuşulacak kapak: “Güçlü adamlar geliyor”.

Kapakları dikkat çeken ve ABD’in dünyaca ünlü basın organlarından biri olan Time'dan Erdoğan ve güçlü adamlar kapağı ile makalesi çok konuşulacak. Time'a göre Trump, Merkel, Macron düşüşe geçen liderler arasında..

Kapakları dikkat çeken ve ABD’in dünyaca ünlü basın organlarından biri olan Time bu sefer tüm dünyada çok konuşulacak bir kapak yaparak bir hayli ilginç bir makaleye de yer verdi.

“Strongmen Dönemi (Kuvvetli Adamlar) Geldi. İşte sizin için anlamı” başlıklı kapağın yer aldığı makalede Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i gösteren karma bir fotoğraf yer alıyor.

 

putin-erdogan-duterte-orban-time.jpg

IAN Bremmer’in kaleme aldığı makalede ise Hollywood yapımı olan ve 1970’lerde ABD’de oldukça popüler bir dizi olan, Clint Eastwood ve Charles Bronson’ın başrollerinde oynadığı 1960'ların sosyal ayaklanmaları konu eden “kızgın adamlar” isimli diziye atıfta bulunuyor. Bremmer şu an ABD’de de yaşanan karmaşanın maalesef bir Hollywood draması olmadığını belirtirken şu an dünyanın düzenine sadece “güçlü adamlar” ın yön verebileceğini belirtiyor.

İşte o çarpıcı yazıdan bazı satır başları:

ÇÖKÜŞTEN RESTORASYONA GİDEN RUSYA VE PUTİN

Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ekonomik kaos ve siyasi iktidarsızlık korkularını beslemesinin ardından Vladimir Putin, üç yüzyıldır bir imparatorluğun merkezi olan Rusya'nın restorasyonu çağrısına yanıt verdi. Ukrayna gibi komşu ülkelerde sorun çıkararak Rusya'yı temizleyecek Batılı akbabaları uzaklaştırmaya söz verdi. Erkek yaşam süresi 64 olan bir ülkede yaşayan 65 yaşındaki Putin, Rus erkekliği ve havalı bir imajını temsil ediyor.

GÜÇLÜ ADAMLAR, ASYA'DA DA GÖRÜLEBİLİR

Çin'de, Tiananmen meydanında yaşanan olaayların travmalarının hatıraları ve Sovyetlerin çöküşünün dehşeti, Komünist Partiyi muhalefeti sıkı bir şekilde tutmaya itti. 2012'den beri iktidarda olan Xi Jinping, gücü tarihi ölçekte sağlamlaştırırken potansiyel rakiplerini saf dışı bırakmak için bir yolsuzlukla mücadele kampanyası kullandı. Çin için “yeni bir çağın” ya da ülkesini küresel merkez sahneye taşıyacak altın bir genişleme çağının başlangıcını ilan etti. Ve son zamanlarda, başkanlık dönem sınırlarını sildi. En azından şimdilik, parti konsensüsüyle yönetme dönemi bitti. Kimin sorumlu olduğuna dair hiçbir şüphe olamaz.

Filipinler'de, şiddet içeren bir sokak suçu dalgası, uyuşturucu ticaretini kendi adalet markasıyla ortadan kaldırma vaatlerinde, bir başkandan çok bir mafya babası gibi konuşan eski bir belediye başkanı olan Rodrigo Duterte'nin seçilmesine yardımcı oldu.

Tayland'daki aşırı siyasi işlevsizlik, ordunun 2014'te çok az halk direnişiyle iktidarı ele geçirmesine izin verdi ve tekrar tekrar yeni seçimler yapma vaatlerine rağmen General Prayuth Chan-ocha görevde kaldı.

LATİN AMERİKA VE ORTEGA

Latin Amerika'da, Caudillo'nun veya askeri liderin hayaleti bir geri dönüş yaptı. Nikaragua'dan Daniel Ortega, muhalefeti bastırdı ve süre sınırlarını kaldırdı. Nicolás Maduro, ekonomik olarak zarar gören Venezuela'da muhalifleri tutukladı ve protestoları şiddetle bastırdı. Eğilim henüz bulaşıcı olabilir; Vanderbilt Üniversitesi tarafından yapılan bir anket, suç ve yolsuzluktan tükenmiş Brezilyalıların yaklaşık% 40'ının ülkelerinde bir askeri darbeyi destekleyeceğini ortaya koydu.

ARAP BAHARI

Bir de Arap Baharı'nın demokrasiye yol açabileceğini hayal eden Ortadoğu var. Mısır'da, kuvvetleri Temmuz 2013'te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesine yönelik protestoları şiddetle bastıran general Abdul Fattah al-Sisi, ertesi yıl Cumhurbaşkanı seçildi. Putin gibi, bu baharda seçilmiş rakiplerine karşı önemli bir galibiyeti daha kazandı.

Suudi Arabistan'da Arap Baharı, kraliyet ailesine uçurumdan bir göz attı ve petrol fiyatlarında keskin bir düşüş, sancılı ekonomik reformlardan kaçınılamayacağını açıkça gösterdi. Bunlara liderlik eden kişi, seçkin fikir birliğini yeni bir kontrol düzeyiyle değiştiren Veliaht Prens Muhammed bin Selman. Bu, geçen yılın sonlarında en az 17 Suudi prensinin ve krallığın en zengin ve iyi bağlantıları olan bazı adamlarının tutuklanmasını emrettiği zamandan daha açık değildi.

TÜRKİYE VE ERDOĞAN

Türkiye'de, Recep Tayyip Erdoğan ve 2003'ten beri iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi, laik elitlerin egemenliğine meydan okuyarak sosyal açıdan muhafazakar Türkler arasında tutkulu bir takipçi kazandı. Şimdi de kontrolü elinde tutmak için Türkiye'nin siyasi sistemini manipüle ediyor. 2016'daki başarısız bir askeri darbe, Erdoğan'ı muhaliflerini hedef almak için hukukun üstünlüğünü askıya almaya cesaretlendirdi. Kendi “derin devlet” düşmanlarını tespit etti ve olağanüstü sayıda gazeteciyi hapse attı.

AVRUPA VE ORBAN

Güçlü adam karakteri de Avrupa'nın kalbinde bir geri dönüş yapıyor. Doğu Avrupa'da korku ve öfke uyandıran bir göçmen krizinin ardından, Macar Viktor Orban, özgür seçimleri olan ancak sivil özgürlüklere çok az saygı gösteren bir siyasi sistem olan “liberal olmayan demokrasiyi” kucaklayarak Başbakan olarak bir dönem daha kazandı. Orban'a göre tehdit, ülkenin “ulusal değerlerini” tehdit eden Müslüman göçmenler ve liberal Batı demokrasisinin savunucuları - Macaristan doğumlu George Soros gibi.

GÜÇ KAYBEDENLER: TRUMP, MERKEL, MACRON

Bremmer’a göre 3 Kasım’da seçime giden ABD’nin şimdiki başkanı ülkede korona virüs salgını sonrası ortaya çıkan ekonomik sıkıntılardan dolayı Donald Trum güç kaybeden başkanlar arasında.

Alman Angela Merkel ise , 10 yıllık iktidarının en düşük noktasında, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi zayıflamış koalisyonuna ana muhalefet.

Fransız Emmanuel Macron, uzaktan eğitim gören öğrenciler ve kamu sektörü çalışanlarının öfkeli protestolarıyla karşı karşıya ve son anketler halkın desteğinin azaldığını gösteriyor.

Japonya'nın skandallarla boğuşan Shinzo Abe'si daha da popüler değilken, İngiliz Theresa May siyasi hayatı için savaşmaya devam ediyor.

TEKNOLOJİK ATILIMLAR LİDERLERLERİ KURTARMADI

Bremmer, Batılı liderlerin ülkelerindeki teknolojik gelişmeler nedeniyle halkın desteğini arkasına alacaklarını ve Arap Baharı yaşayan Ortadoğu’nun ise güçlü liderleri sayesinde adeta yeniden dirilişe geçtiğini ifade ediyor.

Bremmer yazısında ayrıca “güçlü liderleri” güçlü kılan en büyük özelliklerinin “kararlılıkları” olduğunu vurguluyor.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler

Kaynak:TİME

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.