Dünyada ilk kez Türkiye'de kurulacak!

Dünyada ilk kez Türkiye'de kurulacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki bütün marinalarda 2019 sonunda Sıfır Atık Sistemi kurulacağını, Türkiye'deki bütün yatların ve teknelerin de mavi kart sistemiyle takip edileceğini bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmaris ilçesindeki Muğla Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığına ait tekneyle, seyir halindeki teknelerde Mavi Kart Sistemi incelemesinde bulundu.

Sahil Güvenlik teknesinden telsizle seyir halindeki "Relax" isimli bir başka tekneyle bağlantı kuran Kurum, kendisini tanıtarak, Mavi kartları olup olmadığını sordu. Bilginin doğruluğunu teyit etmek için kart numarasını alan Kurum, Mavi Kart uygulamasıyla teknenin atık kayıtlarını kontrol etti.

Kurum, teknede yaptığı açıklamada, Marpol Sözleşmesi kapsamında Türkiye'deki teknelere getirilen Mavi Kart sisteminin 39 bin teknede uygulandığını söyledi.

İLK DEFA TÜRKİYE'DE UYGULANAN BİR SİSTEM

Bakanlık tarafından, Mavi Kartı olan teknelerin atıklarının elektronik ortamda takip edildiğini dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

'Bu sistem dünyada ilk defa Türkiye'de uygulanan bir sistem. Şu an 459 Mavi Bayraklı plajımız var bunun 100 tanesi bugün denetimini yaptığımız Muğla'da. Bu sistem, denizlerimizi, kıyılarımızı daha çevreci, daha yaşanabilir kıyılar haline getirmek, denizlerimizdeki mavi bayraklı plaj sayısını arttırmak üzere bir çalışmadır. Oldukça başarılı gidiyor. İnşallah ilerde bu sayımızı artıracağız. Şu anda dünyada üçüncü sıradayız. İnşallah dünyadaki en fazla mavi bayraklı plajı olan ülke konumuna gelmek için mücadele ediyoruz."

Daha sonra tekne ile Marmaris koylarında da incelemede bulunan Bakan Kurum, yetkililerden bilgi aldı.

Kurum, tekne ile yaptığı incelemenin ardından gazetecilere Marmaris Netsel Marina'daki Mavi Kart Sistemi ve bu kapsamda gemilerden çıkan atıkların geri dönüşünün yapıldığı Sıfır Atık Projesi'ni uygulamalı gösterdi.

Türkiye'de 39 marina bulunduğunu ve dünyada ilk defa Sıfır Atık Projesi'nin Marmaris'teki marinada kurulduğunu vurgulayan Kurum, "2019 yılı sonunda da Türkiye'deki bütün marinalarda sıfır atık sistemi kurulacak ve Türkiye'deki bütün yatlar, tekneler de mavi kart sistemiyle takip edilecek. Böylece 459 olan Türkiye'deki mavi bayraklı plaj sayımızı yukarı çekip, dünyada şu an üçüncü sıradayız. Birinci olmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde kamu kurumları başta olmak üzere uygulanmaya başladığını ve tüm şehirlere yayılacağını söyledi.

Bu projenin 100 günlük eylem planı içerisinde de yer aldığını hatırlatan Kurum, "Çöp toplamak değil çöpü atmamak ve attığımız çöpleri de ayrıştırıp, Sıfır Atık sistemine geçmemiz gerekiyor. Buna da Avrupa Birliği'nden daha kısa zamanda geçeceğiz.' diye konuştu.

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.