Dünyayı bekleyen yeni tehlike! Akaryakıt krizi

Dünyayı bekleyen yeni tehlike! Akaryakıt krizi

Brent petrolün varili Londra piyasalarında 80 doları geçti... OPEC+ ülkelerinin üretimi kısmaya devam etme kararı sonrası Bloomberg, dünya genelinde akaryakıt sıkıntısı yaşanabileceği ve stokların eriyebileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin Rus ekonomisine darbe vurmak için dünya genelinde petrol üretimini artırarak brent petrol fiyatını düşürme planı başarısız oldu. 

Kaşıkçı cinayeti baskısı sonucunda Rusya ile yakınlaşan Suudi Arabistan, daha sonra Çin ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kuvvetlendirdi. Çin arabuluculuğu ile İran'la barışan Suudi Arabistan, öncülük ettiği OPEC+'da bir kez daha petrol üretimini azaltma kararı aldı. 

OPEC+ ülkelerinin geçen yıl aldığı günlük 1 milyon varil üretim azaltma planının, ağustos ayında da devam etmesi kararlaştırıldı. Bu sebeple dünya genelinde gelecek aydan itibaren günlük 2,8 milyon varil petrolün stoklardan eriyeceği ifade edildi. 

Bloomberg'in haberine göre Londra piyasalarında 80 doları geçen brent petrol, başta Çin olmak üzere büyük ekonomilerin pandemi öncesi dönemdeki petrol arzına dönmesiyle birlikte dünya çapında ekonomik ve siyasi sıkıntılara sebep olacağını söyledi. 

Tüm dünyada benzin fiyatlarının artması öte yandan petrol üreten ülkelerden alım yapılarak stokların takviye edilmesi gündemde. Ancak OPEC+ ülkelerinin satışta kimlere öncelik vereceği merak konusu. Batı ülkelerinin bu konuda bir dezavantaj yaşayabileceği düşünülüyor.

 


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.