Dünyayı korkutan Corona Virüsü nedir? Hangi hastalıklara sebep olur?

Dünyayı korkutan Corona Virüsü nedir? Hangi hastalıklara sebep olur?

Dünyayı korkutan Corona Virüsü nedir? Hangi hastalıklara sebep olur? Corona Virüsünden korunma yolları nelerdir? Corona Virüsü hakkında herşey;

Önce Çin’de ortaya çıktı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’nden de ortaya çıktığı haberleri geldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de ölümlere yol açan hastalık nedeniyle Cenevre'de kriz zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Tüm dünyayı korkutan Corona Virüsü’nü herkes merak edip araştırmaya başladı. Ülkemiz için henüz bir tehdit oluşturmasa da bu oluşturmayacak anlamına gelmiyor ilerleyen günlerde.

Peki nedir bu Corona Virüsü? Tehlikeli midir? Tedavisi var mıdır? Korunma yolları nedir? Bütün bu soruların cevaplarını sizler için derledik;

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Corona viruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

İnsanlarda Coronavirüs'ün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ciddi akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebilmektedir. İnsan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde respiratuar, enterik, hepatik, nefrotik ve nörolojik tutulumlarla seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

ABD'li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

* Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.

* Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

* Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

* Hijyen kurallarına dikkat edin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız ve açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

CORONA VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜDÜR?

Corona virüsü, üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtiler gösterir. Bazı bünyeler hastalığı hafif semptomlarla atlatabileceği gibi bazı hastalar hayatlarını kaybedebilirler. Corona virüs enfeksiyonlarının MERS ve SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) gibi türleri ölümcül olabilir.

Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40'ı hayatını kaybetmektedir. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü belirtiler bu zaman zarfında ortaya çıkar ve virüs bu ilk 15 günlük sürede vücutta yayılım gösterir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Fakat bazı hastalarda bu belirtilerle birlikte balgam da görülebilir.

corona-nasil-olduruyor-003.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.