Eğer binanızda yumuşak kat varsa risk çok büyük! Yumuşak kat nedir? Binanız depreme ne kadar dayanıklı?

Eğer binanızda yumuşak kat varsa risk çok büyük! Yumuşak kat nedir? Binanız depreme ne kadar dayanıklı?

Kahramanmaraş depremi sonrası uzman isimler Marmara'da beklenen deprem için de sürenin yaklaştığını dile getiriyor. Dünyanın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul'da yaşayan milyonlarca kişi evinin sağlam olup olmadığını merak ediyor.

Türkiye’yi yasa boğan, Kahramanmaraş ve Hatay’da büyük felakete neden olan Adıyaman, Gaziantep, Malatya gibi şehirleri de derinden etkileyen deprem sonrasında gözler İstanbul‘a çevrilmiş durumda.

1999 Ağustos depreminde 250’yi aşkın insanın öldüğü Avcılar, en riskli bölge. Aynı şekilde Bakırköy, Yeşilköy, Bahçelievler, Esenyurt, Küçükçekmece gibi yerler de sıkıntılı.

Bina yapıldıktan sonra kolonların kaldırılması, duvarın kaldırılması çok büyük sıkıntıya yol açabilir! İstanbul’daki yumuşak kat tehlikesine dikkat! Yumuşak kat tehlikesi binanızı en ufak depremde yıkabilir.

 

‘TEHLİKE ÇOK BÜYÜK’


Aynı şekilde duvarlar cama çevrildiyse bu da büyük bir hata, inşaat mühendisi Doç. Dr. Murat Kırçıl, ‘Duvarları veya betonu kaldırırsanız başka bir bina ortaya çıkmış oluyor’ ifadesini kullandı.

 

YUMUŞAK KAT VARSA İKİ KERE DÜŞÜNÜN!


Yumuşak kat yapan yani dükkanını genişletmek isteyen, restoranların kolonları kesmesi veya duvarların cama çevrilmesi söz konusuysa hemen ilave tedbirler almak gerekiyor. Projeye uygun yapılmayan yumuşak katların depremde yıkılmaması çok zor.

Eğer projede en alt kat dükkansa ve inşaat buna göre yapılmışsa doğru malzeme kullanılmışsa problem söz konusu değil fakat daire gibi yapılan daha sonra restore edilen dükkanlardaki değişiklikler kolon kesilmeleri depremde felaketi getirebilir.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.