Ek vergi geliyor! Otomobil, giyim, ayakkabıya zam yolda

Ek vergi geliyor! Otomobil, giyim, ayakkabıya zam yolda

Otomobil, giyim, ayakakbıya yeni zam yolda. Gelen son verilere göre otomobil, giyim ve ayakkabıya yeni ek vergiler gelmesi bekleniyor.

Otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörlerine ek vergi getirilmeye hazırlanılıyor.

Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirilmişti. Alınan son kulis bilgilerine göre otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörü için de ek vergiler getirilmeye hazırlanılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021’de 50 olan dış ticaret açığı veren fasıl sayısı 2022’de 52’ye çıkarken bu yılın ilk yarısında ise söz konusu rakam 53’e yükseldi. Tekstil, ayakkabı, kıymetli madenler ve otomotiv gibi birçok sektörde artan ithalat rakamlarına paralel olarak şirket kapanmaları ve istihdam çıkışının artması ekonomi yönetimini ithalatı önleyici politika arayışına itti.

Bu hazırlık kapsamında önceki gün altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirilirken benzer hazırlığın tekstil ve ayakkabı sektörü için de yapıldığı belirtiliyor.

Ekonomim.com'dan Yener Karadeniz'in haberine göre ek vergi gelmesi beklenen sektörler, otomotiv, tekstil ve ayakkabı olacak.

Tekstil: Ekonomik gelişmelere paralel olarak son bir yılda tekstil sektöründe 586 şirket kapanırken istihdam kaybı 116 bini aştı. Bakanlığın bu nedenle harekete geçtiği belirtilirken 16 Ağustos’ta sektör temsilcileri ile bir araya gelineceği ve ithalatı zorlaştıracak önlemler alınacağı dile getiriliyor.

Otomotiv: Sektörde bu yıl ocak ve şubat aylarında dış ticaret fazlası verirken söz konusu değer mart ve nisan aylarında eksiye döndü. Haziranda fazla veren sektör temmuz ile birlikte yeniden eksiye döndü ve 2,4 milyar dolar ihracata karşılık 3,4 milyar dolar ithalat ile aylık dış açığı 961 milyon dolara yükseltti. İthalatı frenlemek amacıyla Bakanlığın 2000 cc ve üzerindeki otomobiller için ÖTV artışını öngören bir çalışma hazırlığında olduğu öğrenildi.

Ayakkabı: Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre bakanlık ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülük hazırlığı içinde ve önümüzdeki günlerde ayakkabı sektöründe de gümrük verileri artırılacak.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.