Ekonominin pusulası şaştı

Ekonominin pusulası şaştı

Ekonomi cephesinden kötü haberler gelmeye devam ediyor. İşsizlik ve enflasyonun ardından ihracatta da çakıldık.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre ihracat yılın ilk 6 ayında (Ocak- Haziran) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 düşüşle 73.3 milyar dolar oldu.  İhracat geçen yılın ilk 6 ayında 79.7 milyar dolar olmuştu.


6 AYDIR SÜREKLİ ERİYOR!

Öte yandan ihracat 6 aydır düşüyor. Ekonomi yönetimine göre düşüş yılsonuna kadar sürecek. Geçen yıl 158 milyar dolar ihracat yapan Türkiye bu yıl 155 milyar dolar ihracat ancak yapabilecek. Yani Türkiye 2009 yılından bu yana ilk kez ihracatta havlu atacak!   

Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Programa (OVP) göre ihracat bu yıl 173 milyar dolar olacaktı. Ancak gerçekler buna müsaade etmedi. Türkiye küresel bir ekonomik kriz olmamasına rağmen ihracatta başarısız oldu!     

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta yaşanan 6.4 milyon dolarlık kaybın euro/dolar paritesinden kaynaklandığını ileri sürdü. Ancak Büyükekşi’nin bu açıklamalarını başkanlığını yaptığı kurum yalanlıyor.

SEBEP PARİTEYMİŞ!..

Örneğin geçen yıl Irak’a 5.8 milyar milyon dolar ihracat yaparken, bu yıl bu rakam 4.3 milyar dolara gerilemiş durumda. İhracatta yaşanan sıkıntının temelinden ise IŞİD yatıyor. Yani konunun euro/dolar paritesiyle ilgisi bile yok!

Rusya’ya geçen yılın ilk altı ayında 3 milyar dolar ihracat yaparken, bu yıl bu rakam 1.9 milyar dolara gerilemiş durumda. Ortaya çıkan kaybın nedeni ise Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlar. Yani bunun da parite ile en ufak bir ilgisi yok!    

Yine İsrail, Çin ve Azerbaycan’a yapılan ihracat dolar olarak yapılıyor. Dolayısıyla bu pazarlarda yaşanan kayıpların eurodaki dalgalanma ile izah edenler insan aklıyla alay ediyor demektir.

LİBYA'DA NE OLDU?

Türk şirketlerinin en önemli pazarlarından birisi olan Libya’ya yapılan ihracat 1.2 milyar dolardan 800 milyon dolara gerilemiş durumda. Bunun en önemli nedeni ise Ankara’nın devam eden iç savaşta radikal İslamcıları desteklemesi… Hatırlarsanız Mayıs ayında batılı ülkeler tarafından desteklenen Tobruk hükümeti Tuna-1 isimli bir Türk ticaret gemisini bombalamış, saldırıda geminin üçüncü kaptanı İlker Büyükdere hayatını kaybetmişti. Tobruk hükümeti Türkiye’yi radikal İslamcıları silahlandırmakla suçluyor. Bu nedenle Türk şirketlerinin 4.5 milyar dolara ulaşan ödemelerini de yapmıyor...

OTOMOTİV İHRACATI AYAKTA TUTUYOR

Yılın ilk altı aylık dönemine bakıldığında en fazla ihracatı 10.5 milyar dolarla yine otomotiv endüstrisi gerçekleştirirken bu sektörde bir önceki yıl aynı döneme göre ihracat yüzde 10.3 düşüş gösterdi. İlk altı ayda otomotivi yüzde 13.3 düşüş ve 8.17 milyar dolarla hazır giyim ve yüzde 10.3 düşüşle 7.97 milyar dolara gerileyen kimyevi maddeler sektörleri takip etti. 

HAYALLER BAŞKA, GERÇEKLER KABUS

Orta Vadeli Programa (OVP) göre ekonomi bu yıl yüzde 4 büyüyecek. Ancak ekonomistler büyümenin yüzde 3’ü aşamayacağı görüşünde. 

Milyonlarca işçi, memur ve emekli açısından büyük önem taşıyan ‘enflasyon’ konusunda da rakamlar iç karartıcı. Hükümet enflasyonun bu yıl yüzde 6 olacağını öngördü. Şu anda enflasyon yüzde 8.1... Enflasyonun yılsonunda yüzde 9’a ulaşmasından endişe ediliyor.

Ülkemizde resmi işsizlik yüzde 11.2 seviyesinde. Hükümet ise işsizliği yüzde 9.5 olarak öngörmüştü. Kriz yüzünden işsizliğin bu yıl düşmesi beklenmiyor...

                   Hedef  Gerçek

Büyüme      4.0        2.9
Enflasyon   6.0        8.1
İşsizlik         9.5       11.2

(Kaynak: Millet Gazetesi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.