Ekonomist Erdal Özel: Mülteciler giderse Türkiye'de enflasyon düşer

Ekonomist Erdal Özel: Mülteciler giderse Türkiye'de enflasyon düşer

Ekonomist Erdal Özel, "Mültecilerin enflasyondaki yükü gün geçtikçe artıyor. Enflasyonu düşürmek istiyorsak mültecileri göndermeliyiz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61.14 olduğunu açıkladı. ENAGrup ise yüzde 142.63 olarak açıkladı. BBN Türk TV’de soruları yanıtlayan Ekonomist Erdal Özel, çözüm olarak mültecilerin gitmesini gösterdi.

 

"MÜLTECİLER GİDERSE ENFLASYON DÜŞER"


Ekonomist Erdal Özel, mültecilerin ekonomiye etkisini şöyle anlattı:

 

"Mülteciler giderse enflasyon düşer. Bunun iktisadi ve psikolojik sebepleri var. Ülke içerisinde sayısını bilmediğimiz belki 10-12 milyon belki de 15 milyon fazla nufüsun oluşturduğu talebin etkilerini biz, hem konut fiyatlarında hem de gıda fiyatlarında görüyoruz. Sadece arz üzerinden konuşmak değil, talebin fazlalığı üzerinden de konuşmak gerekiyor. Doğal olarak bu nufüs Türkiye’de bir talep yaratıyor. Bu da fiyatların yukarı gitmesine sebep oluyor. Bu da doğal olarak enflasyonun sebepleri arasında gösterilecek bir madde."

Tarkan Kaleli’nin ‘Mültecilerin güven ortamına etkisi nedir?’ sorusu üzerine Özel, "Türkiye içerisinde artık can güvenliği konuşulmaya başladı. Hepimiz görüyoruz. Özellikle son dönemde Afgan ve Pakistanlıların da geldiği bu dönemde insanların sokakta rahat yürüyemediği bir sürece girdik. Bu insanların sosyal yaşamındaki güvensizlik, yurt dışından yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi için de bir güvensizlik ortamı oluşturuyor. Türkiye’nin nereye gittiği yönünde belirsiz bir imaj oluşturuyor. Kontrolsüz olması endişe verici. Biz tabiiki kapılarımızı açalım ama bunu kontrollü şekilde yapalım." ifadelerini kullandı.

 

“AKSİ HALDE DOLAR 1 TL OLSA BİLE ENFLASYON KALIR”


Mültecilerin kalması halinde olabilecekleri değerlendiren Ekonomist Erdal Özel “Türkiye içerisinde iktisadi ve sosyal hayatı hırpalayacak şekilde yaptığınız zaman, sonuç ne yazık ki bugünlere geliyor. Mülteci konusunu çözüme kavuşturamazsak, dolar 1 TL olsa bile enflasyon kalır.” diye konuştu.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.