Ekonomist Selçuk Geçer'in tahmini korkuttu: Dolar bir anda 15 TL olacak!

Ekonomist Selçuk Geçer'in tahmini korkuttu: Dolar bir anda 15 TL olacak!

Türkiye'nin en çok takip edilen ekonomistlerinden olan Selçuk Geçer iddialı dolar kuru tahminlerinde devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra faiz kararını açıkladı. Kuruldan çıkan kararla Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında değişikliğe gitmedi ve yüzde 19 oranında sabit tuttu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı “düşük faiz ve enflasyona geçiyoruz” ifadeleriyle piyasalarda  Merkez Bankası’nın faiz indirme ihtimali konuşulurken Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmemesi dolar kurunda ufak da olsa bir geri çekilmeyi beraberinde getirdi.

 

"DOLAR BİR GÜNDE 15 TL OLACAK"


PPK toplantısından faiz kararı çıkmasa da sansasyonel dolar beklentileriyle tanınan Selçuk Geçer yine oldukça dikkat çekici bir dolar kuru tahmininde bulundu. Geçer dolar kurundaki ilk hedefin 8.80 olduğunu söylerken ABD’den gelecek tahvil alımı haberleriyle kurun bir günde 15 TL’ye kadar çıkabileceğini savundu.

 

İşte Selçuk Geçer’in dolar kuru için yaptığı analiz:

 

'Amerika’daki işsizlik maaşı başvuruları 3 haftadır düşmeye devam ediyor. Bir başka önemli veri ise bugün açıklanan Üretici enflasyonu yüzde 7.8 olarak açıklanırken beklentilerin epey üzerinde geldi. Dolayısıyla üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas ABD’de de açılıyor. Bu da bize şunu gösteriyor. Önümüzdeki aylarda da enflasyon yükseliş eğilimini devam ettirebilir. Bu da yine Fed üzerindeki faiz beklentisini arttırabilir. Bizi niye ilgilendiriyor bu; Çünkü arkadaşlar Fed varlık alımlarını azaltırsa ya da faizleri artırmaya başlarsa doların çıkışı hızlanacak. Türkiye gibi Merkez Bankası rezervleri zaten büyük sıkıntıda olan ülkelerde ise kırılmalar başlayacak. Bizim bugün de dolara ihtiyacımız var.

Yarın böyle bir tavırla birlikte dolara olan ihtiyacımız artacak devalüasyonist etkileri beraberinde getirecek. Bugün dolar 8.60 TL’den 8.80 TL’ye gittiğinde ‘fena gitmiş’ diyoruz ya. O gün biranda bir bakacağız bir günde dolar kuru 15 TL’ye gitmiş. İşte ABD’nin varlık alımlarını azaltması en çok bizim gibi ülkelerin ekonomileri için risk teşkil ediyor.'

 

 


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.