Ekümenik patrik ne demektir, ekümeniklik nedir?

Ekümenik patrik ne demektir, ekümeniklik nedir?

Fener Rum Patriği Bartholomeus'a 'Ekümenik patrik' yazılı Trabzonspor formasının hediye edilmesine MHP lideri Devlet Bahçeli tepki göstermişti. Peki ekümenik ne demektir, ekümeniklik nedir? Ekümenik Patrik nedir?

Ekümeniklik, günümüzde çoğunlukla, daha büyük bir dinî birliği veya dinlerarası iş birliğini tesis etme hedefini güden girişimleri ifade eder.

En geniş manası ile, dinî birlik ya da dinî iş birliğinden amaç, üç İbrahimî din olarak İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik dinlerinin ortak manevî değerlerine vurguda bulunup dünya genelinde bir dini birliktir. Daha çok bilinen dar manasıyla ekümeniklik, bu üç dinin herhangi birinin mezhepleri arasında iş birliği manasına gelir.

Kavram, Grekçe οἰκουμένη (oikoumene) sözcüğünden gelir, manası "yerleşilmiş dünya" veya "meskun dünya"dır ve bununla Roma İmparatorluğu kastedilirdi. Günümüzde bu kavram ile, birbirinden tarihsel, doktrinel ve uygulama bakımından ayrılan Hristiyan mezhepleri ve Hristiyan kiliseleri kastedilir. Bu manasıyla ele alındığında ekümeniklik Hristiyan birliğini tesis etme amacını ifade eder ve bu mana şu idealle ifade edilir: Yalnızca tek çeşit Hristiyan Kilisesi kurumu olmalıdır.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.