Elektrikli araç için binalara “e-şarj istasyonu” kurulacak

Elektrikli araç için binalara “e-şarj istasyonu” kurulacak

Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin 2021'de yollarda olması için "babayiğit"ler kollarını sıvarken, şarj istasyonlarının altyapısının oluşturulması için de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hazırladığı taslakta sona geldi

Taslağa ilişkin sektör görüşlerinin tamamı toplanırken, sektör düzenlemelere olumlu görüş bildirdi. Şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi için EPDK'dan herhangi bir önlisans veya lisans alınması öngörülmezken, mevcut lisanslarla hizmet verilebilecek. Üretim veya tedarik lisansı sahibi olmayan işletmeciler ise kâr amaçlı olarak elektrik satışı yapamayacak. Ancak park ücreti, hizmet bedeli adı altında EPDK düzenlemesine tabi olmayan ayrı bir bedel alabilecek.

EPDK, kamuoyunun görüşü alınması amacıyla yayınladığı "Elektrikli Araçlar Şarj İstasyonuna İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı"nda 12 aralık itibariyle tüm görüşleri topladı. EPDK yetkilileri verdikleri bilgide, "Söz konusu taslak ile ilgili olarak kurumumuza bugüne kadar çok sayıda görüş gelmiştir. Gelen görüşlerin çoğunluğu taslağa yönelik olumlu değerlendirmeler içermektedir. Gelen görüşler incelenerek taslağa son şekli verilecek ve kurulumuza sunulacak, son karar kurul tarafından verilecek" dedi.

APARTMAN VE AVM'LERDE DE KURULABİLECEK

Kamuya açık yerlerde kurulumları yapılan veya ticari faaliyette bulunulan tüm şarj istasyonları da söz konusu usul ve esaslar kapsamında hizmette bulunabilecek. Buna göre belediyeler veya diğer kamu kurum veya kuruluşları tarafından ihale veya benzeri bir yolla kâr amaçlı olmamak üzere kamuya açık yerlerde kurulumları yapılan tüm şarj istasyonları da kapsam dahilinde olacak. Aynı şekilde apartman ve site otoparkları ile alışveriş merkezleri gibi toplu kullanıma uygun yerlerde kurulumları yapılan şarj istasyonları yönetmelik kapsamında olacak. Ancak ev veya işyeri gibi özel mülkiyette araç şarjı yapmak için kurulumu yapılan ve herhangi bir ticari faaliyette bulunulmayan şarj istasyonu bu usul ve esaslar kapsamında yer almayacak.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.