Emekli amirallerin bildirisi “anayasal suç” olarak soruşturulacak

Emekli amirallerin bildirisi “anayasal suç” olarak soruşturulacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 103 emekli amiralin imzasıyla başlattığı soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu’nun, “suç için anlaşma” başlıklı 316. Maddesi uyarınca yürütüleceği bildirildi.

Bildiriye öncülük edenleri, bu suçtan ifadeye çağıracağı belirtilen savcılığın, sonraki aşamalarda da bildiriye imza atan tüm emekli amirallerin ifadesine başvurması bekleniyor. Savcılık, soruşturma sonunda suçun işlendiğine kanaat getirirse, emekli amiraller hakkında, “anayasal düzene karşı suç işledikleri” ve “bu suçu işlemek için anlaştıkları” gerekçesiyle dava açılacak.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sabah saatlerinde bildiriyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Savcılığın açıklamasında, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca; 04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır” denilmişti.

Öncülük edenler ve irtibatlılar


Alınan bilgiye göre, savcılık, bildiriye öncülük eden isimleri ve soruşturmanın hangi madde üzerinden yürütüleceğini belirledi. Savcılığın, ilk etapta belirlediği bu isimleri ifadeye çağıracağı belirtildi. Ardından imza atan tüm emekli amirallerin ifadelerinin alınması bekleniyor. Savcılığın, bildiride imzası bulunmayan ancak bildiri hazırlanmasına aracılık eden isimleri de araştırıyor. Sorgu sırasında, emekli amirallere bunun da sorulması bekleniyor.

Anayasal suç
 

 

Türk Ceza Kanunu’nun, “anayasal düzene karşı işlenen suçlar” başlıklı kısmı, “Millete ve Devlete Karşı Suçlar” bölümünün beşinci kısmında bulunuyor. Türk Ceza Kanunu’nun 309. maddesi ile 316. maddesi arasında bu suçlar sıralanıyor.

“Anayasayı ihlal”, “Suç için anlaşma”, “Cumhurbaşkanına suikast, fiili saldırı ve hakaret, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı suç”, “Silahlı örgüt ve silah sağlama suçu”, “Yasama organı ve hükümete karşı suç” bu başlık altında sıralanan suçlar.


Savcılığın, soruşturmayı, TCK’nın 316. Maddesi uyarınca yürüttüğü belirtildi. Bu maddede şu ifadeler yer alıyor:

“Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir. Amaçlanan suç işlenmeden veya anlaşma dolayısıyla soruşturmaya başlanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez.”

Buna göre, bu maddeden işlem yapılması için iki ya da daha fazla kişinin, dördüncü bölümde yer alan “devletin güvenliğine karşı suçlardan” ya da beşinci bölümde yer alan “anayasal düzene karşı suçlardan” birini de işlemeyi amaçlaması gerekiyor. Savcılığın, soruşturma sonunda suç unsuruna rastlarsa, bu madde ile birlikte, bu bölümlerde yer alan ilgili suçlardan birinden de işlem yapması bekleniyor.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum