Emekli Büyükelçi  Kuneralp'in 'Talat Paşa' sözleri tepki topladı

Emekli Büyükelçi Kuneralp'in 'Talat Paşa' sözleri tepki topladı

Eski AB Büyükelçisi Selim Kuneralp, Finans ve Ticaret sitesinde 'Biden’ın soykırım açıklaması' başlıklı yazısında 'Ankara'da niçin Talat Paşa Bulvarı var' değerlendirmesi uzun yıllar soykırım yalanıyla mücadelede pasif kalındığının da bir özeti durumunda.

Kunarelp'in yazdığı, "Belki de üzerinde durmamız gereken konu o. Türkiye Cumhuriyeti neden Talat Paşa ve arkadaşlarını sahiplendi, neden Ankara’daki Talat Paşa Bulvarı Atatürk Bulvarı’ndan daha da uzun? Neden üzgünüz, ama bu olaylar Cumhuriyet kurulmadan önce meydana gelmiştir, İttihat ve Terakki rejimi ülkeyi felakete götürmüştür, biz de onu lanetliyoruz diyemedik? Diyemeyince sorumluluk üstümüze kaldı." sözler şaşkınlıkla karşılanarak tepki çekti.

Aydınlık yazarı Utku Reyhan, "Sayın Kuneralp’in bir diplomat olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Osmanlı İmparatorluğunun ve elbette Osmanlı’nın bir parçası olan İttihat ve Terakki hükümetleri döneminin mirasçısı olduğunu bilmesi gerekirdi. Bu durum Lozan’da tescil edildiği gibi daha öncesinde bizzat TBMM tarafından karar altına alınmıştır. TBMM’nin 30 Ekim 1922 tarihinde aldığı 307 sayılı kararı okulda öğrenmiş olması gerekirdi!" diye yazdı.

ABD Başkanının “soykırım” ifadesini kullanmasının hukuksuzluğunu bilmemek ve Türkiye’yi “sorumlu” tutmak bir yana İttihat ve Terakki düşmanlığını bu devleti yurtdışında temsil etmiş bir diplomatın dile getirmesi akıl alır bir iş değil diyen Reyhan, “Vallahi biz yapmadık, bizden öncekiler yaptı biçiminde özetlenecek bu yaklaşım, Türk Dışişlerinin uzun yıllar neden soykırım yalanıyla mücadelede pasif kaldığının da bir özeti adeta. İnsan düşünmeden edemiyor. Acaba diplomatlarımız yıllar boyunca Türkiye’nin soykırım yapmadığını bu tezle mi  savundular?” diye sordu.

Utku Reyhan, "Talât Paşa düşmanlığı özellikle Sayın Selim Kuneralp’e hiç yakışmıyor. Babası Sayın Zeki Kuneralp de kıdemli diplomatlarımızdandı. Zeki Kuneralp, 1978 yılında Madrid Büyükelçimizken ASALA terör örgütü tarafından hedef alınmış, saldırıda Zeki Kuneralp’in eşi ve Selim Kuneralp’in annesi Necla Kuneralp şehit olmuştur. Talât Paşa suikastından 57 yıl sonra onlar da ABD-İngiltere destekli terör örgütlerinin hedefi olmuşlardır. Hukuki, tarihi ve siyasi nedenleri geçtim, Sayın Selim Kuneralp’in en azından insani gerekçelerle rahmetli annesiyle aynı akıbeti paylaşan Talât Paşa’yı savunması beklenirdi." diyerek trajik durumu da ortaya koydu.

SELİM KUNERALP KİMDİR? (d. 9 Temmuz 1951, Prag) 

Saint Joseph Fransız Lisesi'ni 1969 yılında bitirmiştir. 1973 yılında ise Londra Ekonomi Okulu'ndan mezun olmuştur. Ali Kemal'in torunu ve Zeki Kuneralp'in oğludur. Dışişleri Bakanlığında çeşitli görevlerin ardından (elçi sıfatıyla) AB Genel Müdürlüğü ile İsveç (2000-2003) ve Kore'de (2003-2005) büyükelçilik görevlerinde bulunmuştur. 2006-2007 yıllarında Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü ve 2007-2009 yılları arasında Ekonomik işlerden sorumlu müsteşar yardımcılığı görevlerini yürütmüş ve 1 Kasım 2009-9 Aralık 2011 tarihleri AB Daimi Temsilciliği görevini yürütmüş, Nisan 2010'dan beri Enerji Şartı Konferansı Başkanlığını da üstlenmiş olup, 1 Aralık 2014 - 31 Temmuz 2016 tarihleri arasında Enerji Şartı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 2012 yılı başında Dışişleri Bakanlığı Müşaviri olmuş ve Mayıs 2012 tarihinde DTÖ nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği görevine başlamış ve Şubat 2014'e değin bu görevi sürdürmüş ve 15 Temmuz 2014'te Dış Politika Danışma Kurulu üyeliğine atanmıştır. 2015 yılında ise Dışişleri Bakanlığındaki görevlerinden emekliye ayrılmıştır. (Wikipedia)

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.