Emekli Büyükelçi Öymen: Türklüğü müzakere konusu yapamazsınız!

Emekli Büyükelçi Öymen: Türklüğü müzakere konusu yapamazsınız!

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Kıbrıs sorunuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Öymen, "Hatta 'Asker çekilsin, Kıbrıs Türklüğü biter' diyor. Hala bunu müzakere konusu yapıyorsunuz, yanlış bu" dedi.Kaynak: Emekli Büyükelçi Öymen: Türklüğü müzakere

 Kıbrıs görüşmelerinde Rumların sinsi oyunları devam ediyor.

 

Görüşmelerin bu şekilde seyredeceğinin başından belli olduğunu ifade eden Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Yunanlıların ve Rumların politikaları belli. İstediklerini alana kadar bunu sürdürecekler" diye konuştu

 

Her toplantıda Türklerden taviz almak isteyeceklerini belirten Öymen, "Aldıkları tavizleri ceplerine koyacaklar. Bir dahaki toplantıya ilave taviz isteyecekler. Başından beri bu oyunu oynuyorlar" dedi.

 

Rumların taviz oyunlarına gelinmemesi konusunda defalarca iktidarın uyarıldığına değinen Öymen, şunları söyledi: "Masadan kalkan taraf biz olmayalım diye diye bu noktaya geldik. Mutabakat neydi, her konuda uzlaşmadan toprak meselesi görüşülmeyecekti. Maalesef toprak haritaları çıktı. Alacaklarını aldılar, bu sefer de 'garantiler kaldırılsın', 'asker çekilsin' konularında ısrar ediyorlar. Bu son toplantı olacak diyor bizim taraf ama belli ki dış baskılarla bunları sürdürecekler."

 

 

Kıbrıs konusunda dış baskılara direnmede çok başarılı olamadığımızı dile getiren Öymen, "Son yıllarda da Kofi Annan planı başta olmak üzere, pek başarılı olamadık. Türkiye hep veren taraf pozisyonunda kaldı" şeklinde konuştu.

 

Türkiye'nin bu konularda ders alması gerektiğine dikkat çeken Öymen şöyle devam etti: "KKTC Başbakanı çok ciddi eleştirilerde bulunuyor. Hatta 'Asker çekilsin, Kıbrıs Türklüğü biter' diyor. Hâlâ bunu müzakere konusu yapıyorsunuz, yanlış bu. Baştan, 'Asker çekilme yoktur gündemimizde nokta' diyeceksiniz."

Garantiler olmazsa Türkiye'nin güvenliğinin tehlikeye gireceğine işaret eden Öymen, "Böyle bir mutabakatın olmadığını bile bile bakan düzeyinde 5'li toplantıyı niye kabul ediyorsunuz? Anlaşmaya varılır ondan sonra onaylamaya gidilir" şeklinde konuştu.

 

AB'nin Kıbrıs Rum kesimini çözüm için sıkıştırması konusunun da sürekli gündeme getirildiğini bildiren Öymen, sözlerini şöyle tamamladı: "Lüksemburg kuralı vardır. AB üyesi ile AB üyesi olmayan bir ülke arasında bir iş olunca AB daima üye olan ülkenin yanında yer alır. Yazılı olmayan kural bu."


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.