Emekli maaşlarında kahreden tablo

Emekli maaşlarında kahreden tablo

Emekli maaşlarında tartışma yaratan bir tablo ortaya çıktı. İşte haberin ayrıntıları;

Emeklilik maaşı gün geçtikçe azalıyor. 2000 sonrası hizmetler için bağlanan aylıklar 621 TL’ye kadar indi.

Milli Gazete emeklinin durumunu “Çok prim az maaş” başlığıyla manşetine taşıdı.

Milli Gazete’nin haberinde “Emekli maaşlarıyla ilgili her yapılan düzenleme, maaşı daha da aşağı çekiyor. Önce Yaşar Okuyan, sonra da Faruk Çelik dönemindeki değişiklikler, resmen emeklilerin kabusuna dönüştü. Normal şartlarda prim ödedikçe emekli aylığının artması gerekirken, prim ödedikçe maaş da düşüyor. ‘En düşük SSK aylığı 1570 TL, en düşük Bağ-Kur aylığı 1406 TL’ dense de, 2000 ve dahi 2008 sonrası hizmetler için bağlanan aylıklar 621 TL’ye kadar indi. Emekli, alenen sefalete mahkum edildi” ifadeleri yer aldı.

EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELECEĞİNE DÜŞÜYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa İşcan, SGK reformlarındaki değişliklere işaret ederek, “Yaş beklemeyip çalışmaya devam eden vatandaşın 2008 yılından toplamda 5 bin gün asgari ücretten prim ödemesi varsa, bugün emekli olduğunda alacağı maaş 800 lira civarında oluyor. Yani yüksek emekli aylığı almak için yıllarca çalışan birinin normale göre alacağı maaş nerdeyse yarı yarıdan da fazla düşüyor. Acilen hükümetin 2008 yılında yapılan reformunu güncellemesi gerekiyor. Yeni bir düzenlemeyle düşen emekli maaşlarının yerine ödedikçe artan bir emekli maaş sistemini kanunlaştırılmalı” ifadelerini kullandı.

HER REFORMDA AYLIK BAĞLAMA ORANI DÜŞTÜ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, “Mesela çalışma hayatınız boyunca reel olarak ayda 2000 lira brüt kazancınız var. Bu kazancınızın Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile çarpımı kadar emekli aylığınız olur” dedi.

Tezel, “Yaşar Okuyan’ın Çalışma Bakanlığı döneminde ABO yüzde 65’e düşürülmüştür. Faruk Çelik’in döneminde (2008) ise yüzde 50’ye indirilmiştir. Özellikle ABO, her reform ile düşürülmüştür” diye konuştu. “En düşük SSK aylığı 1570 TL, en düşük Bağ-Kur aylığı 1406 TL oldu diye çarpıtma bir açıklama yapıldı” diyen Tezel, “Açıklanan en düşük aylıklar 2000 sonrası hizmetlerle ve dahi 2008 sonrası hizmetlerle bağlanan 740 TL’lere kadar düşen aylıkları kapsamamaktadır. Şu anda en düşük SSK emekli aylığı 621,95 liradır” diye konuştu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.