Emekliler dikkat! Banka promosyonları değişti

Emekliler dikkat! Banka promosyonları değişti

Emekli maaşı zammı Temmuz 2023 döneminde enflasyon rakamlarının yanında refah payı ile belirlenecek. Emekli promosyonları, hem artan emekli sayısı hem de verilecek emekli zammı nedeniyle şimdiden güncellenmeye başladı.

Banka promosyonları güncellenmeye başladı. Peki banka promosyonları ne kadar oldu? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri milliyet.com.tr'ye cevapladı.

 

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

“5 aylık enflasyon rakamı yüzde 15’ler seviyesinde açıklandı. Son ayın enflasyonu doğal gaz tüketim bedellerinin faturalara yansımamasından dolayı yüzde 0.04 olarak gerçekleşti. Ciddi bir düşüş eğiliminde ve bundan sonra da 25 metreküp doğal gazın faturalara yansımaması nedeniyle enflasyonda ciddi düşüş görülecektir diye düşünüyorum.

 

‘MEMURLARA YÜZDE 13 ZAM MEVCUT’

 

Haziran ayında enflasyon düşük çıkacaktır, bu da yüzde 16’lar seviyesinde olacaktır. Normal şartlarda emeklilere enflasyon oranı kadar zam artışı yapılıyor. Memurlara toplu sözleşme artı enflasyon farkı veriliyor. Bu dönemde toplu sözleşme zammı yüzde 6, 5 aylık enflasyon ile memurların hak ettiği yüzde 13’lük zam mevcut.

 

‘YÜZDE 15 ENFLASYON VARKEN YÜZDE 30 ZAM YAPILMIŞTI’

 

Bununla beraber önceki dönemlerde yüzde 15-16'ya çıkan enflasyonla birlikte Cumhurbaşkanının tespitleri ile maaşlar artırılmıştı. Yüzde 15 seviyesinde enflasyon varken memur ve emeklilere yüzde 30 zam yapılmıştı.

Bu dönemde de benzer şekilde enflasyon oranları mevcut, benzer bir şekilde uygulama olacağını düşünüyoruz.

 

MEMURA NE KADAR ZAM OLACAK?

 

Memurlarımızın en düşük maaşı 22 bin TL olacak şekilde düzenleme yapıldı. Memur maaş artışındaki oran bütün memurlara yansıtılacaktır. Artışın miktarı yüzde 30’dan aşağı olmayacaktır.

 

'PROMOSYON TUTARLARI DEĞİŞTİ’

 

Emekliler promosyon tutarlarında beklenti içerisinde. Emeklilerimizin enflasyon karşısında korunması adına devletimiz artış yapı. En düşük emekli maaşı 7500 TL’ye artırıldı. Ben en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye yükseltileceğini düşünüyorum.

Bununla beraber promosyon tutarları değişti, banka hesapları değişti. Bankalar TL mevduat bulma yarışında. Ciddi bir şekilde emeklilere promosyon verilebiliyor. En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacaksa burada promosyon tutarları da değişecektir. Şu anda emeklilere promosyon ücretleri 7500 TL ile 15000 TL arasında değişiyor.

 

HALİHAZIRDA EMEKLİ OLANLAR VE EYT’LİLER PROMOSYON ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

 

Emeklilerimiz önceki promosyon anlaşmalarını iptal edip yeni bir anlaşma yapabilirler. Şu ana kadar 2 milyona yakın EYT’li başvuru yaptı, EYT’lilerin başvuruları SGK tarafından inceleniyor. Maaşları bağlanmayan EYT’liler için 90 günü geçerse önden avans alma durumu söz konusu.

EYT’liler de banka promosyonu alırken dikkat etmesi gereken husus en fazla hangi banka veriyorsa onunla anlaşma yapmaları gerekiyor.”


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.