Emeklilikte 90 gün detayı! Asgari ücretin tam 3 katı verilecek

Emeklilikte 90 gün detayı! Asgari ücretin tam 3 katı verilecek

EYT başvuru yaptığı halde hala daha maaşı bağlanmayanlar için yeni bir fırsat sunuldu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni bir ödeme imkanı tanındı. Başvuru olduğu halde 3 aydır maaşı bağlanmayanlara avans ödemesi yapılabilecek.

Bu imkandan yararlanmak için bazı şartları bulunuyor. Tanınan avans ödeme imkanı emeklilik için gün sayan vatandaşa bir nebze de olsa nefes aldırmayı hedefliyor.

Emeklilik başvurusu bulunduğu halde maaşı 3 aydan fazla süredir bağlanmayan vatandaşları kapsayacak.

3 Mart 2023'te yürürlüğe giren bu düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), maaşları 3 aydan uzun süredir bağlanmamış olan EYT'lilere avans ödeme yapma yetkisi elde etti. Bugüne kadar başvurusunu yapmış 1.9 milyon EYT'linin emeklilik işlemleri tamamlanmış durumda.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yıl sonuna kadar kalan EYT'lerin de maaşlarının bağlanacağını açıkladı. Bu adım, EYT'lilere finansal destek sağlayarak beklenen emekliliklerine bir adım daha yaklaşmalarını amaçlıyor.

 

İŞTE DETAYLARI

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik maaşlarının 90 günü aşan sürede bağlanmaması durumunda EYT'lilere avans ödemesi fırsatı sunuyor. Aylık hak kazanıldığının tespiti halinde, bu vatandaşlara net asgari ücretin 3 katına kadar olan 34 bin 200 TL'ye kadar avans verilebilecek.

Ancak bu avans, alınacak ilk aylıktan mahsup edilecek ve aylık miktarının dörtte birini aşamayacak. 90 günü geçen ancak avans talebinde bulunmayan EYT'lilere SGK, otomatik olarak avans ödemesi yapmayacak.

 

BAŞVURU SÜRECİ

 

EYT'lilerin avans başvurularını yazılı olarak gerçekleştirmesi gerekiyor. Hazırlanan dilekçeler, SGK hizmet merkezlerine teslim edildiğinde işleme alınacak. Ayrıca, vatandaşların e-Devlet platformu üzerinden aylık talebinde bulundukları tarihi kontrol etmeleri ve 90 günün geçip geçmediğini doğrulamaları büyük önem taşıyor.

Eğer 90 gün geçmesine rağmen e-Devlet'te hala 'aylık bağlandı'
ifadesi görünmüyorsa, dilekçe ile avans taleplerini SGK'ya iletme zorunluluğu bulunuyor.

Sonuç olarak, emeklilikte yaşa takılan (EYT) bireyler için kritik bir öneme sahip olan emeklilik maaşlarının 3 aydan fazla süre bağlanamaması durumunda sağlanan avans ödeme imkânı, bekleyenler için önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Yapılan bu uygulama emeklilik bekleyenler için süreci daha kolay geçirmeleri hedefleniyor.

EYT'lilerin bu imkândan yararlanabilmeleri için belirli başvuru süreçlerini takip etmeleri ve gerekli adımları atmaları gerekiyor. Bu yeni düzenlemeyle, emeklilik bekleyen bireylerin mali durumlarına destek olunması ve sürecin daha adil ve yönetilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.