Emeklilikte kritik detay! Bunu yapan 6 yıl maaş alamayacak

Emeklilikte kritik detay! Bunu yapan 6 yıl maaş alamayacak

Emekli olmak isteyenler bu fırsatı kaçırırsanız 6 yıl geç emekli olma durumuyla karşılaşabilir ve 6 yıl maaş alamayabilirsiniz. İşte detaylar...

Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı kadın ve erkeklerde farklılık gösterebiliyor. Erken emekli olmak isteyen kadın ve erkek sigortalı çalışanlarda dikkat edilmesi gereken bazı şartlar bulunuyor.

Emekli olma hayali kuran vatandaşları yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı. 4A, 4B ve 4C kapsamında çalışanlar, bağlı oldukları kuruma göre emeklilik hesapları yapıyor.

Bu hesaplamalar, emekli maaşının miktarını, sigortalılık süresini, prim ödeme durumunu ve emeklilik yaşını belirliyor. Bu hesaplamaların doğru bir şekilde yapılması için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.

Erken emekli olmak isteyen çalışanlar sigortalılık süresi, prim ödeme durumu ve yaş faktörlerini göz önünde bulundurmalı. Bazı şartlar sağlandığında emeklilik yaşı düşürülebiliyor. EYT yasasından sonra ülkemizde emeklilik sistemindeki son durum merak ediliyor. Farklı formülleri uygulayan kadın ve erkek çalışanlar bu sayede daha erken emekli olma fırsatı elde ediyor.

 

KADINLARDA DOĞUM BORÇLANMASI İMKANI

 

4A, 4B ve 4C kapsamında çalışanlar bu formülleri mutlaka dikkat etmeli. Aksi halde emekli maaşını daha erken alma imkanı varken, bu fırsatı kaçırırsanız 6 yıla kadar geç emekli olma durumuyla karşılaşabilirsiniz ve böylelikle 6 yıl geç maaş alabilirsiniz.

Kadınlarda doğum borçlanması erken emeklilik için önemli bir avantaj sağlıyor. Doğum sebebiyle iş hayatından uzak kalan kadınların hak kaybı yaşamaması için borçlanma imkanı tanınıyor.

 

İLK SİGORTALI OLUNAN TARİHE DİKKAT

 

Erkeklerde de askerlik vazifesini yıllar önce tamamlamış olan ve emekli aylığı bağlanmasını bekleyen çalışanlara fırsat sunuluyor. Askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıç tarihini daha önceye çekmek mümkün oluyor.

Emeklilik yaşı, erkek ve kadınlarda farklılık gösteriyor. Bu nedenle emeklilik hesabı yaparken de yaş kriterini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Emeklilik hesaplamalarında ödenen primler ve emeklilik yaşı önemli kriterlerdir. Emekli maaşı hesaplama sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) danışmanlarından yardım alınabilir. Emeklilik hayallerinize ulaşmak için prim ödemelerinizi düzenli olarak yapmaya dikkat etmelisiniz. Çünkü prim ödemelerini eksik yapmak emekli maaşını olumsuz etkileyebilir.

Emekli maaş zammında son durum araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşlarına ilişkin iyileştirici adımlar atılacağının haberini verdi. Bu kapsamda gözler "Emekliye ek zam gelecek, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?" sorusunun yanıtına çevrildi. İşte, 2024 Ocak emekli maaş zammı tahminleri ile ilgili detaylar...

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI: FAZLA UZAMAZ

 

New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı.

 

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'DAN AÇIKLAMA!

 

Enflasyonun geniş kesimler üzerinde oluşturduğu olumsuz tahribatı gidermek üzere çok ciddi adımlar attıklarını, ve emekliler için ek iyileştirmelere gittiklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak.

Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak" dedi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'ta bulunan Türkevi'nde emekli maaşına ilişkin, "Emeklilerimizin sıkıntılarını biliyoruz iyileştirici adımlar atacağız, 2024'e inşallah bu kararları vermiş olarak gireriz." ifadelerini kullandı.

 

BAKAN IŞIKHAN'DAN KRİTİK EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emekli zammına ilişkin, "Emekli maaşıyla ilgili de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Işıkhan, "Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. İktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz." diye konuştu.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ YOLDA

 

Geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Memurlarla müzakereler yapıldı, işçilerimizle de yılın başında bağlanmıştı. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük emekli maaşı alanların durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz.

O konuda çok netiz. Çalışanımızın yanındayız, çalışanlarımız çok değerli. Emeklilerimiz çok değerli. Ama ülkenin imkanları çerçevesinde hareket etmemiz lazım. Zor bir dönemden geçiyoruz. Yüzyılın felaketi yaşanmış. Felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirmeyi, eminim 86 milyonun tamamı istiyor." ifadelerini kullandı.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.