En popüler kuru şampuanlarda kanserojen madde bulundu

En popüler kuru şampuanlarda kanserojen madde bulundu

ABD'de yeni bir bağımsız araştırmaya göre, en popüler kuru şampuanlarda, kansere neden olan kimyasal "benzen" bulunduğu ortaya çıktı.

ABD'de yapılan yeni bir bağımsız araştırmaya göre, Not Your Mother's ve Church & Dwight Co.'nun Batiste'i de dahil olmak üzere en çok satan kuru şampuanların kansere neden olan, yüksek düzeyde benzen içerdiği tespit edildi. Bu durum, Unilever'in ekim ayında ürünlerini raflardan çekmesine sebep oldu.

New Haven, Connecticut merkezli bir analitik laboratuvarı olan Valisure, 34 sprey kuru şampuan markasından 148 partiyi test etti ve yüzde 70 oranında benzen içerdiğini tespit etti. Bu kimyasal madde lösemi gibi bazı kan kanserlerine neden olabiliyor. Şirket, pazartesi günü ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne bir dilekçe sunarak bu maddeyi içeren ürünlerin toplatılmasını talep etti.

 

GEÇTİĞİMİZ YIL ÜRÜNLERİ GERİ ÇEKTİRMİŞTİ


Sonuçlar, ABD genelinde eczanelerde ve marketlerde reçetesiz satılan ürünlerin daha önce tespit edilmemiş sağlık riskleri taşıyabileceğine dair endişeleri artırıyor. Valisure, geçtiğimiz yıl popüler sprey güneş kremlerinde, ter önleyicilerde ve el dezenfektanlarında benzen buldu, ardından mağazalar bu ürünleri raflardan çekti.

 

EN TEHLİKELİSİ NOT YOUR MOTHERS


Kuru şampuanlar arasında en yüksek benzen seviyeleri, "temiz, kaliteli içerikleri" ile öne çıkan Not Your Mother's adlı popüler bir markada bulundu. Yüksek benzen seviyesine sahip olduğu tespit edilen diğer markalar arasında Batiste, Sun Bum ve John Paul Mitchell Systems yer alıyor.

Valisure'nin dilekçesi, Unilever'e ait Dove, Suave ve Bed Head'in yanı sıra Procter & Gamble Co.'ya ait Pantene ve Herbal Essences gibi yüksek benzen nedeniyle zaten geri çağrılmış olan kuru şampuanları içermiyor.

Araştırmaya göre Valisure'ın bazı kuru şampuanlarda bulduğu benzen seviyeleri -yıkama aralarında saçları tazelemek için kullanılan- laboratuvarın daha önce test ettiği tüm kişisel bakım ürünlerinden önemli ölçüde daha yüksektir.

 

FİRMALARDAN YANIT YOK


Batiste'nin benzen açısından test edilip edilmediği sorulduğunda Church & Dwight sözcüsü, şirketin daha önce içerik tedarikçileriyle ürünlerinin bu kimyasalı içermediğini teyit ettiğini ve Valisure'nin dilekçesini değerlendireceğini söyledi.

Not Your Mother's, Sun Bum ve John Paul Mitchell Systems yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.