Enerjide dev hamle! 9 ay içinde tam 22 tane…

Enerjide dev hamle! 9 ay içinde tam 22 tane…

2017 senenin ilk 9 aylık döneminde enerji yatırımlarında büyük patlama yaşandı. Türkiye'de 4 milyar doları aşan yatırımlarla birlikte 22 yeni santral kuruldu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin dört bir yanda başlatılan altyapı yatırım hamlesi, elektrik, doğalgaz, madencilik ve yenilenebilir enerji alanların tamamında hızlanarak devam etti.

Bu sene ocak-eylül döneminde elektrikte devreye alınan 3 bin 620 megavatlık kapasiteyle enerji yatırımları 4 milyar doları geçti.

YATIRIM HAMLEMİZ HIZLANARAK DEVAM EDECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, her sektörde ihtiyaç duyulan bu dönüşüm hamlesine doğru zemini hazırlayabilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirileceğini söylemişti.

Türkiye'nin dört bir tarafında başlattıkları altyapı yatırım hamlesi, elektrik, doğalgaz, madencilik ve yenilenebilir enerji alanların tamamında hızlanarak devam ettiğini söyleyen Albayrak, "Yaptığımız yatırımlarla birlikte, Türkiye'nin her köşesi yatırımcılar için cazibe noktası haline gelmekte, elverişli bir yatırım iklimine ulaşmaktadır. 

Biraz evvel bahsettiğimiz, kamu-özel uyumu enerji alanında bundan sonra aynı tempoda devam edecektir.

KURULU GÜÇ YÜKSELDİ

Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü eylül sonu itibarıyla 81 bin 647 megavata çıktı.

ASLAN PAYI HİDROELEKTRİK SANTRALDE

Söz konusu kapasite yüzde 55'ini hidroelektrik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve linyit kaynaklarının içinde olduğu yerli ve yenilenebilir enerji santralleri oluştu.

Kurulu güçte doğalgaz santrallerin payı yüzde 33, ithal kömürün payı yüzde 9 olarak belirlendi. Kalan yüzde 3'lük kısım ise fuel-oil, naftalin ve motorin gibi ikincil yakıtla çalışan santrallerden oluştu.

4 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Ocak-eylül döneminde 3 bin 620 megavat kapasiteye sahip 116 santral işletmeye alındı.

Elektrikte bir megavatlık kurulu güç için 1-1,2 milyon dolar yatırım yapıldığı dikkate alındığında, bu dönemdeki toplam yatırım miktarının 4 milyar doları aştı.

22 SANTRAL DEVREYE ALINDI

Senenin 9 aylık döneminde en büyük yatırım 2 bin 404 megavatla doğalgaz santrallerinde gerçekleşti. Bu dönemde 22 doğalgaz santrali devreye alındı.

İŞTE O SANTRALLER

535 megavat kapasiteye sahip 46 yeni rüzgar santrali ve 407,8 megavat kapasiteli 28 hidroelektrik santrali üretim yapmaya geçti.

Jeotermal enerji alanında 171 megavat kurulu güce sahip 8 santral devreye alındı, 50 megavatlık bir kömür santrali de işletmeye girdi.

Geri kalan 52,2 megavatlık kurulu kapasite ise biyogaz, fuel-oil, kojenerasyon ve atık ısıdan elektrik üretimi yapan toplam 11 santralden geldi.

Öte taraf, geçen sene ocak-eylül döneminde elektrikte toplam 4 bin 815 megavatlık kapasite devreye alınmıştı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.