Erdoğan Başkanlığını ilan etti

Erdoğan Başkanlığını ilan etti

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin etti ve resmen başkanlığını ilan etti. İşte ayrıntılar;

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mecliste yemin etti, CHP, İYİ Parti ve HDP’liler ayağa kalkmadı ve tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'a TBMM’de Cumhurbaşkanlığı mazbatası verildi. Mazbatanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin etti. Yeminin ardından İstiklal Marşı okundu. Türkiye yeminle birlikte resmen parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'teki yemin törenine katılmadı. CHP grubu da Erdoğan Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde ayağa kalkmadı. İYİ Parti ve HDP grubu da Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkmadı. AKP'liler ve MHP'liler de Erdoğan'ı ayakta karşıladı.

Genel Kurul Salonu’na ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli saat 16.16’da salona girdi.  Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da töreni özel dinleyici locasından takip etti. Cumhurbaşkanı’nın ailesi, torunları da kendilerine ayrılan yerden töreni takip etti.

erdogan-baskanligini-ilan-etti-siyasetcafecom.jpg

Yüksek yargı organı başkanları, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da töreni izledi. Eski Meclis başkanları Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Cemil Çiçek de töreni kendilerine ayrılan yerden takip etti.

Cumhurbaşkanının ailesi salona saat 16.19’da girdi. Parlamenter sistemin bakanları Bakanlar Kurulu sıralarında oturdu. Başbakan Binali Yıldırım saat 16.35’de salona girdi.

erdogan-baskanligini-ilan-etti.jpg

İŞTE CUMHURBAŞKANI YEMİNİ'NİN TAM METNİ

MADDE 103- Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde andiçer:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

ERDOĞAN: BAŞKAN DİYEBİLİRSİNİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'den ayrılırken gazetecilere ilk değerlendirmesini yaparak "Her şey gayet güzel oldu milletin önünde. İnşallah bundan sonraki daha güzel olur" dedi.  Gazetecilerin "Size nasıl hitap edelim? Cumhurbaşkanı mı? Başkan mı" sorusuna ise "Başkan diyebilirsiniz" diye yanıt verdi.

YEMİNİN ARDINDAN ANITKABİR'E GEÇİLDİ

Meclis'teki yeminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir'e geçti. Erdoğan Anıtkabir'de Mustafa Kemal Atatürk'ün mozelesine çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemine göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, TBMM'nin 27'inci dönem milletvekillerini de belirledi.

Cumhuriyetimizin bu önemli dönüm noktasında 12'inci cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak milletimizin kardeşliğini güçlendirmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz.

Zatıalinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu cumhuriyeti, 100'üncü kuruluş yıl dönümünde hedeflerine ulaştırmaya kararlıyız.

Allah bizleri mahcup etmesin, ruhun şad olsun."

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARI VE BAKANLAR DA YEMİN EDECEK

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar Meclis Genel Kurulu’nda yarın yemin edecek. TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanının yemin töreni için saat 16.39'da Geçici Başkan Durmuş Yılmaz başkanlığında açıldı.

Geçici Başkan Durmuş Yılmaz, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların and içmeleri için 10 Temmuz 2018 Salı günü saat 15.00’da toplanmak üzere birleşimi kapattı.

TÖRENE HANGİ DEVLET LİDERLERİ KATILACAK

Anadolu Ajansı, Erdoğan’ın yakın ilişkileri olan ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törene katılan liderleri paylaştı.

erdogan-baskanligini-ilan-etti-siyasetcafecom1.jpg

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.